Zuzana Vajayová Futbal

Dánsko - Portugalsko: Varela zachránil kožu Ronalda

Futbalisti Portugalska v stredajšom zápase B-skupiny EURO 2012 v ukrajinskom Ľvove zvíťazili nad Dánskom po dramatickom priebehu 3:2 a vrátili sa do postupového boja o štvrťfinále.

Po nešťastnej prehre s Nemeckom visel nad Portugalčanmi imperatív zvíťaziť, aby mali šancu zabojovať o postup do štvrťfinále. Ronaldo a spol. sa preto od úvodu snažili hráčov Dánska vysoko napádať a donútiť ich k chybám, v ofenzívnom rozlete ich však brzdili množiace sa nepresné prihrávky.

Dáni sa pridržiavali taktiky, ktorá slávila úspech v ich víťaznom meraní síl s Holandskom, zodpovedne bránili a snažili sa vyrážať do brejkov. Portugalčania však postupne prevzali opraty do svojich rúk. Ronaldo sa z priameho kopu z ostrého uhla zastreľoval a tak streleckú smolu „selecaa“ prelomil až v 24. minúte jeho spoluhráč z Realu Madrid Pepe. Veloso zahral rohový kop na bližšiu žrď, Pepe ideálne vyskočil a hlavou nezadržateľne otvoril skóre – 0:1.

V 34. minúte mohli Portugalčania zvýšiť náskok, ale Ronaldov priamy kop v nádejnej pozícii spoza šestnástky zblokoval múr. V 36. minúte zaspala dánska obrana, Nani mal na pravej strane dostatok času na presnú prihrávku na Postigu, ktorý tieňovo bránený pohotovo prekonal Andersena – 0:2. Dáni sa však z ojedinelej akcie v prvom polčase dostali späť do hry, keď Bendtner po centri Krohna-Dehliho zblízka hlavou sklepol loptu do opustenej brány – 1:2.

V 50. minúte Dáni zbytočne stratili loptu, čo využil Postiga a perfektnou prihrávkou našiel vo voľnom priestore Ronalda. Výpad hviezdneho kanoniera do rozhodenej obrany sa však skončil jeho nie veľmi prudkou strelou, s ktorou si Andersen poradil. Dáni sa po zmene strán snažili o vyrovnanie a vytvorili si niekoľko šancí. V 62. minúte Patricio „vytlačil očami“ strelu Kvista, ktorá o centimetre minula ľavú žrď jeho brány. O desať minút si Bendtner v šestnástke elegantne spracoval loptu, ale ľavačkou minul bránu.

V snahe súpera o útočenie sa Portugalčanom otvárali okienka a jedno z nich mohol v 78. minúte potrestať Ronaldo, ale v čistej šanci sám pred Andersenom poslal loptu trestuhodne vedľa brány. Opäť sa potvrdilo staré známe pravidlo nedáš-dostaneš, keď Pepe po centri Jacobsena nedoskočil Bendtnera a ten hlavou aj s prispením žrde svojím druhým gólom v zápase vyrovnal – 2:2. Portugalčania sa vo veľkom počte vyrojili do útoku a napokon sa im podarilo strhnúť víťazstvo na ich stranu. Hrdinom sa stal striedajúci Varela, ktorý sa presadil len po niekoľkosekundovom pobyte na ihrisku a nekompromisnou strelou k ľavej žrdi rozhodol – 2:3.

Hlasy po zápase:

Morten Olsen, tréner Dánska: „Prišli sme o bod pár minút pred koncom zápasu, takže v našom tíme vládne obrovské sklamanie. Po zápase s Holandskom sme boli šťastní my, teraz sa teší súper. O postup zabojujeme proti Nemecku, aj keď to nebude ľahké.“

Paulo Bento, tréner Portugalska: „Ukázali sme ohromnú silu a charakter, že sme dokázali odpovedať na vyrovnávajúci gól Dánska. O našom víťazstve sme však mohli rozhodnúť skôr, mali sme na to dostatočný počet šancí. Som rád, že mužstvo prelomilo streleckú smolu, ktorú malo v prvom zápase i pred šampionátom. Verím, že náš výkon vygraduje proti Holandsku.“

Zdroj (text+foto): TASR

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM