ELA Správy Rôzne Magazín

Dar pre pápeža je terčom POSMEŠKOV: Preboha, to je čo za TANIER? To je František z Dijonu?

Pápež František prijal v sobotu dopoludnia na audiencii vo Vatikáne prezidentku Zuzanu Čaputovú so sprievodom. Ako inak, nemohli chýbať ani vzájomné dary, ktoré si vymenili. Jeden ale rozvíril hladinu posmeškov.

Ilustračný obrázok k článku Dar pre pápeža je terčom POSMEŠKOV: Preboha, to je čo za TANIER? To je František z Dijonu?
7
Galéria
Zdroj: Zomri , TASR/Kancelária prezidenta SR

Slovenská prezidentka sa so Sv. Otcom stretla počas svojho pôsobenia v úrade už tretíkrát. V sobotu pápež privítal prezidentku Čaputovú o 10:30 a pol hodiny s ňou pobudol v súkromnom rozhovore, spresnili Vatican News.

Nasledovalo predstavenie členov delegácie so spoločnou fotografiou a výmena darov. Akonáhle sa objavili na internete, jeden z nich sa stal terčom posmeškov aj kritiky.

Umenie či gýč?

Pápež venoval prezidentke niekoľko darov: veľkú medailu z bronzu zobrazujúcu sv. Martina ako vojaka na koni, ktorý sa delí s chudobným o svoj plášť, ktorá je dielom rímskeho medailéra Guida Veroiho. Ďalšími darmi sú štyri tlačené publikácie.

Prezidentka Čaputová priniesla pápežovi Františkovi ako dar obraz sv. Františka z Assisi od akademickej umelkyne Doroty Sadovskej, ručne vyrábané sklenené vianočné ozdoby z družstva Okrasa v Čadci a sviatočné pečivo zo sociálneho podniku Bivio v Bratislave na prútenom podnose z chránenej dielne Vrbovnica v Bardejove.

A práve obraz sv. Františka z Assisi vyvolal rozporuplné reakcie. Hneď sa stal terčom kritiky a zobrazil sa upravený na satirickej stránke Zomri.

  • „Pri všetkej úcte, ale ten tanier je fakt hrozný…ale koláče to isto zachránili, tie vyzerajú a isto chutia perfektne,“ reagovala na Zomri komentujúca Mária.
  • „Preboha, veď to je obraz od Doroty Sadovskej, žiaden tanier. Kde to žijem? Veď to je jedna z najvýznamnejších slovenských súčasných umelkýň. Jej štýl maľby by vedel rozoznať aj žiak na základke,“ reagoval na neznalosť umenia Ján.
  • „Ten obraz je scary a je vyslovene nepríjemné sa naň pozerať. Vyzerá ako Lord Voldemort,“ ohodnotil Rudolf.
  • „Pôvodne mal byť na tanieri František z Assisi, takto je to František z Dijonu,“ napísal Peter.
  • „Premýšľal som o čom a na čo je taký vraj obraz, už to viem, je to tanier na párky s chlebom a horčica je už tam,“ reagoval Kristián.
  • „Vyzerá ako ten herec, čo je hasičom, záchranárom, pilotom, údržbárom a ženy v jeho spoločnosti sú stále šťastné,“ hodnotí Martin.

Ďalší v zobrazení sv. Františka z Assisi vidia tvár herca Dušana Cinkotu, Vin Diesla, speváka Eminema či muža z čistiaceho prostriedku Mr. Proper. Nuž, umelecký dojem je na subjektívnom hodnotení každého z nás.

Kto je Dorota Sadovská

Kto spomínaný dar vytvoril? Dielo je výsledkom práce Doroty Sadovskej, ktorá vyštudovala Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave, kde získala aj doktorát a ENSBA vo francúzskom Dijone.

Od roku 1995 sa venuje štúdiu a zobrazovaniu svätých jedinečným spôsobom, ako postáv s túžbami a gestami obyčajných ľudí.

Fotogaléria: Darčeky pre pápeža sa stali terčom satiry.

Darčeky pre pápeža sa stali terčom kritiky
7
Galéria
Zdroj: Zomri
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM