Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Darovaním vlasov môžete pomôcť iným ale aj slušne ZAROBIŤ: Ako na to?

Vlasy môžete darovať, ale i predať. Na darcovstve síce nezarobíte, no pomôžete onkologickým pacientom.

Ilustračný obrázok k článku Darovaním vlasov môžete pomôcť iným ale aj slušne ZAROBIŤ: Ako na to?
Zdroj: pixabay.com , Dnes24.sk

Projekt darcovstva vlasov naberá na popularite. Ak túžite po zmene účesu, môžete zároveň pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Na svojej korune krásy ale môžete aj zarobiť. Niektoré firmy za vaše vlasy zaplatia.

Kam putujú vaše vlasy?

Vlasy, ktoré darujete v rámci projektu Vystrihaj sa Slovensko, poputujú na výrobu parochní pre onkologické pacientky. Tie počas chemoterapie prichádzajú o vlasy a často si parochňu nemôžu dovoliť.

Parochne s darovaných vlasov dostávajú pacientky bezplatne. Iniciatíva vznikla spoluprácou Ligy proti rakovine s vlasovým štúdiom Zdenka Vrbová a sieťou vybraných kaderníctiev.

Dva spôsoby

Darcom sa môžete stať dvoma spôsobmi. Navštívite kaderníctvo zapojené do projektu a profesionáli vás zadarmo ostrihajú. Vlasy potom posunú tam, kde z nich vznikne parochňa. Vlasy si tiež môžete ostrihať sami podľa návodu, ktorý iniciatíva Vystrihaj sa Slovensko zverejnila na svojom webe.

Podmienky darovania vlasov

Iniciatíva zverejnila niekoľko bodov, ktoré vám napovedia, či ste vhodný darca. Vlasy môžu darovať

  • ženy, muži, deti
  • ľudia s minimálnou dĺžkou darovaných vlasov 40 cm
  • ľudia s nefarbenými vlasmi alebo vlasmi zafarbenými na svetlejší odtieň
  • vhodné sú aj staré vlasy, pokiaľ boli správne uskladnené

Keď chcete zarobiť

Ak chcete za svoje vlasy aj niečo utŕžiť, môžete vyskúšať iný spôsob. Na Slovensku existuje viacero súkromných spoločností, ktoré vlasy vykupujú a používajú ich napríklad na predlžovanie či zahusťovanie. Obvykle to funguje tak, že sa dostavíte na konzultáciu a prídete firme svoje vlasy jednoducho ukázať.

Spoločnosti ale využívajú aj kuriérsku službu. V takom prípade si vlasy ostriháte sami a kuriér ich vyzdvihne. Najcennejším artiklom bývajú husté, zdravé a nefarbené vlasy.

Ceny sa v jednotlivých spoločnostiach rôznia. V priemere ale môžete za kratšie vlasy dostať niekoľko desiatok eur, no za dlhé a extra husté vlasy vám zaplatia aj 500 eur. Cena môže byť ešte vyššia, ak sú vlasy prirodzene blond.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM