Regióny Rôzne Zo Slovenska

Dedina Kokošovce? Pochváliť sa môže i minerálnym prameňom a toto ju preslávilo vo svete!

Ako je dobre známe, obec Kokošovce sa nachádza v okrese Prešov. Spoznajte ju teraz spolu s nami o čosi bližšie.

Zdroj: Dnes24.sk

Dedina Kokošovce leží v okrese Prešov. A vo svete ju preslávil dub. Je totiž svetoznámou lokalitou kokošovského duba. Podľa slov starostu Miroslava Skičku sa drevo z nich v minulosti používalo na stavbu lodí.

Najstaršia zmienka

„Najstaršia písomná zmienka o obci je z roku 1272, kráľ Štefan V. daroval časť majetku šarišským zemanom, okrem iných aj bratom Ilmovi a Otmarovi. Medzi vnukmi a pravnukmi zemana Ilmu sa v 14. storočí vyskytuje aj priezvisko Kakasch, od ktorého bol odvodený aj nový názov obce. Pôvodný názov Delnafeu, respektíve Delne, bol odvodený od rieky, ktorá obcou preteká,“ uviedol Skička.

Kokošovská dubina

Národná prírodná rezervácia Kokošovská dubina sa nachádza v katastrálnom území obce Kokošovce a má rozlohu viac ako 20 hektárov. „Územie bolo za chránené vyhlásené v roku 1965 a vzťahuje sa naň štvrtý a piaty stupeň ochrany,“ uviedol Skička.

Ako povedal, historické záznamy potvrdzujú, že duby zo Slanských vrchov sa v minulosti vo veľkom vyvážali do zahraničia, kde sa používali na stavbu lodí.

„Záujem o kokošovské duby bol naozaj veľmi veľký, cena dreva bola vysoká, a tak ho používali iba na stavbu najväčších a najkvalitnejších lodí,“ priblížil Skička s tým, že drevo zo vzácneho duba sa v minulosti použilo i v objektoch slúžiacich na ťažbu soli v prešovskom Solivare.

Minerálny prameň

V katastri obce sa nachádza i minerálny prameň Šťavica a rekreačná oblasť známa ako Sigord, ktorá je vyhľadávaná turistami i rybármi. „Chodievam sem vždy od začiatku sezóny, ktorá sa začína 16. apríla. Som spokojný, niečo som už chytil. Niektoré ryby sa však slabo uchytili, tak sa mi ich nepodarilo vyloviť,“ povedal Prešovčan Jozef Očkay.

Prinášame vám aj fotografie práve z Kokošoviec. Pozrite si ich v priloženej galérii. A vo videu si môžete pozrieť rozhovor so starostom spomínanej obce.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Prešova a okolia.

Obec Kokošovce ležiaca pri Prešove? Spoznajte ju bližšie vďaka týmto záberom
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM