Regióny

Desaťtisíce zvedavcov. Folklór pod Poľanou upútal i uspokojil

Hudobné dedičstvo, novinka tradičného podujatia, zaujalo. Organizátori sú spokojní, ciele splnili.

Ilustračný obrázok k článku Desaťtisíce zvedavcov. Folklór pod Poľanou upútal i uspokojil
Zdroj: TASR

Trojdňové Folklórne slávnosti pod Poľanou, ktoré sa skončili v nedeľu podvečer, prilákali do Detvy do 50.000 návštev­níkov. „Nemáme ešte presné čísla, ale podľa odhadu a skúseností organizátorov sa pohybujeme na tradičnej úrovni. Nebo nám prialo, počas všetkých dní svietilo slnko," zhodnotila dnes po skončení 51. ročníka jedného z najväčších folklórnych podujatí na Slovensku hovorkyňa Mestského úradu v Detve Zuzana Juhaniaková.

Podľa nej novinka tohto ročníka – cyklus programov s názvom Hudobné dedičstvo zožalo u divákov veľký úspech. „Program cyklu bol venovaný dvom klenotom európskeho kultúrneho dedičstva, a to slovenskej fujare a hrdelným spevom zo Sardínie. Na amfiteátri, pod majestátnym vulkánom Poľanou, vystúpilo mužské spevácke kvarteto z ostrovného mestečka Bitti v talianskej Sardínii, ktoré priblížilo ojedinelé hudobné dedičstvo Sardínie vôbec prvýkrát na Slovensku," uviedla Juhaniaková s tým, že aj v budúcnosti by s nimi radi spolupracovali.

PREČÍTAJTE SI: STALO SA NA SLOVENSKU: Hádky a urážky politikov, škandál s pornografiou i parkovací

Skvelý zážitok

Kvarteto interpretuje melódie o pastierskom živote zvláštnymi hrdelnými zvukmi, ktoré niekedy pripomínajú bľačanie oviec, bučanie dobytka, inokedy zas šum vetra.

„Silným momentom bolo číslo, keď spievali spolu s fujarášmi spod Poľania. Ich hrdelné spevy a zvuk našej fujary vytvorili zvukovú symbiózu, krásne sa to zladilo,„ priblížila Juhaniaková. „Bratstvo európskych národov je stále niečo živé, existuje, kultúra a umenie nás spája.“ U divákov žal aplauz aj jubilujúci súbor Detva, u ktorého si vyžiadali prídavky. Ohlas mal i súbor Marína zo Zvolena, ktorý tiež oslavuje. „Opäť presvedčili, že hoci má Marína 50 rokov, je stále mladá," dodala hovorkyňa.

Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúkli počas troch dní desať veľkých scénických programov na hlavnej scéne prírodného amfiteátra. V programe bolo aj množstvo sprievodných podujatí.

Folklórne slávnosti pod Poľanou
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM