han Správy Zo zahraničia

Desivá prognóza vedcov: V druhej vlne koronavírusu môže zomrieť viac ako 100-tisíc ľudí!

Druhá vlna koronavírusovej pandémie by si v období od septembra 2020 do júna 2021 mohla v Británii vyžiadať podľa najhoršieho scenára až 120-tisíc úmrtí.

Ilustračný obrázok k článku Desivá prognóza vedcov: V druhej vlne koronavírusu môže zomrieť viac ako 100-tisíc ľudí!
Zdroj: www.unsplash.com

Varovali o tom v utorok tamojší vedci. Informovala o tom agentúra AFP. Správa Akadémie lekárskych vied, ktorú si objednal hlavný poradca britskej vlády v oblasti vedy Patrick Vallance, vyzýva na okamžité kroky, ktoré zabránia druhej vlne nákazy a varuje pred „vážnym nebezpečenstvom“ v oblasti zdravia.

Ako to vyrátali

Aktuálne predpovede sú založené na predpoklade, že reprodukčné číslo, udávajúce koľko ďalších osôb nakazený človek infikuje, sa od septembra zvýši na 1,7. Ak by sa hodnota reprodukčného čísla zvýšila len na 1,5, znamenalo by to podľa výpočtov vedcov 74.800 úmrtí. V súčasnosti sa toto číslo pohybuje v rozmedzí 0,7 – 0,9, ako vyplýva z údajov britskej vlády z minulého piatka. Tento model však nezahŕňa úmrtia v zariadeniach starostlivosti či v širších komunitách a nepočíta ani so žiadnymi krokmi vlády v boji proti aktuálnemu nárastu nových prípadov.

Mali 45-tisíc úmrtí

Británia počas prvej vlny pandémie zaznamenala takmer 45.000 úmrtí na ochorenie COVID-19, čo je najviac v Európe. Stephen Holgate, ktorý túto štúdiu, na ktorej sa podieľalo 37 výskumníkov, viedol, povedal, že 120.000 úmrtí „nepredstavuje predpoveď, ale možnosť“. Ak sa však s okamžitou platnosťou prijmú potrebné kroky, riziko nárastu úmrtí počas druhej vlny pandémie je možné znížiť.

Zima tomu nepomôže

Druhá vlna v zimných mesiacoch by podľa jedného z autorov štúdie mohla byť horšia preto, že ľudia v zime trávia viac času vo vnútri, kde sa vírus šíri ľahšie. Akademici očakávajú, že najviac ľudí by mohlo skončiť s ochorením COVID-19 v nemocnici či v jeho dôsledku zomrieť počas januára a februára 2021.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM