Rastislav Búgel Zo Slovenska Zo Slovenska

Detí s cukrovkou pribúda: Diagnostikujú ju aj bábätkám

Detí s diabetom je stále viac a ochorenie sa posúva do nižších vekových kategórií. Tvrdia to odborníci z detskej nemocnice na bratislavských Kramároch.

Ilustračný obrázok k článku Detí s cukrovkou pribúda: Diagnostikujú ju aj bábätkám
Zdroj: TASR

V nej je zriadené Detské diabetologické centrum, ktoré je najväčšie v strednej Európe. V týchto dňoch oslavuje 30 rokov svojej činnosti. Kým v minulosti podľa diabetológov trpelo na cukrovku jedno dieťa do troch rokov, dnes ich je 20 vo veku dvoch rokov. „Každý rok sledujeme vyšší nárast oproti predchádzajúcemu roku zhruba o desať až 15 percent, je to znepokojujúce,“ uviedol primár diabetologického centra Ľubomír Barák. Príčinu, prečo je to tak, nepoznajú domáci ani zahraniční lekári.

Znížil sa vek pacientov

Pred 30 rokmi bol najvyšší výskyt diabetu v 15. roku života, dnes je to v desiatom roku. Podľa Baráka sa tiež zmenilo aj to, že deti netrpia len cukrovkou prvého typu, ale aj druhého. V rámci Slovenska je podľa štatistík najviac diabetu v Bratislavskom kraji, najmenej je v Žilinskom. V celosvetovom meradle je najvyšší výskyt diabetu vo Fínsku, najnižší v Macedónsku.

V diacentre ročne pribudne asi 100 nových pacientov, celkovo má v starostlivosti 700 detí. Najmladšieho pacienta lekári diagnostikovali ako dvojtýždňového, odvtedy sa v centre lieči a intenzívne sa venuje športu.

Pacient zomrel v diacentre naposledy pred 13 rokmi. „A to len preto, že rodičia uverili šarlatánovi a prestali spolupracovať s lekármi,“ podotkol Barák. Lekári aj nedávno hospitalizovali dieťa v bezvedomí, u ktorého majú podozrenie, že mu rodičia nedávali inzulín.

Nebudú bojovať samé

Diabetologické centrum má dnes 11 lôžok, pracuje v ňom päť lekárov, päť sestier, asistent a psychológ. Je súčasťou celosvetových epidemiologických výskumných tímov. Diacentrá poskytujú podľa Baráka aj niečo viac než komplexnú starostlivosť. „Deťom pomáhajú vidieť, že v tom nie sú samy, že sa so svojím ochorením nebudú trápiť osamote,“ povedal Barák. Kým boli deti s touto diagnózou hospitalizované na iných oddeleniach, cítili sa iné a osamotené.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM