Zo Slovenska

Deti s rakovinou budú menej ležať v nemocnici. Otvorili dennú kliniku

Deti choré na rakovinu budú môcť už onedlho tráviť viacej času doma. V Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave otvorili novú Dennú kliniku.

Ilustračný obrázok k článku Deti s rakovinou budú menej ležať v nemocnici. Otvorili dennú kliniku
7
Galéria
Zdroj: TASR

Malí onkopacienti budú môcť onedlho tráviť viac času doma. V apríli tohto roka začne naplno fungovať v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) nová Denná klinika. Deťom bude slúžiť na podávanie chemoterapie, menšie zákroky alebo kontroly.

Prvý na Slovensku

Pacienti, ktorým to zdravotný stav dovolí, teda nebudú tak často hospitalizovaní v nemocnici. V súčasnosti sú na lôžkach aj pre rôzne jednodňové zákroky. V novej klinike budú môcť podstúpiť zákrok a o pár hodín ísť domov. Ide zatiaľ o prvý projekt tohto druhu na Slovensku.

„Funguje to takto po celom svete. Uvoľnia sa nám postele pre vážnejšie prípady, ubudne aj zbytočná administratíva,“ povedala dnes na slávnostnom otvorení priestorov Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie. Klinika je v súčasnosti dokončená, testovať sa bude ešte vzduchotechnika.

Inšpirácia z Rakúska

Priestory sa nachádzajú na mínus druhom poschodí, tam je i detská onkológia. Nachádzajú sa v nich dve vyšetrovne, miestnosť s lôžkami na podávanie liečby, takzvaná „izolačka pre pacientov“, kuchynka pre deti a rodičov, čakáreň s priestorom na hranie, denná miestnosť pre personál a sociálne zariadenia. Projekt vytvoril architekt Roman Halmi. Inšpiroval sa na jednej rakúskej detskej klinike vo Viedni.

S nápadom vytvoriť dennú kliniku prišla nezisková organizácia Deťom s rakovinou. Ide o rodičovské združenie, ktoré chce malým onkopacientom pomáhať. „Deti sú vo väčšej pohode, ak nemusia byť toľko v nemocnici. Nepodlomená psychika je veľmi podstatná pre celkový priebeh liečby,“ vysvetlila riaditeľka neziskovky Katarína Kopper. Sponzori na projekt vyhradili asi 500-tisíc eur. Detská nemocnica poskytla na tento účel priestory.

Plány do budúcna

Klinika bude zatiaľ slúžiť najmä pre pacientov z bratislavského regiónu a okolia. Nemocnica v spolupráci s ministerstvom zdravotníctva plánuje v okolí DFnsP zriadiť hotelové zariadenie pre deti a rodičov zo vzdialenejších oblastí. „Na tento účel by sme chceli prerobiť časť nemocničných priestorov,“ povedal riaditeľ detskej nemocnice Ladislav Kužela. Hotové by to podľa neho mohlo byť do troch rokov.

Nemocnica plánuje malým pacientom liečbu naďalej uľahčovať. V najbližšom čase chce detskú onkológiu rekonštruovať tak, aby malo každé dieťa svoju izbu, kde bude len s rodičmi. Takisto plánuje dobudovať na detskej onkológii intenzívnu jednotku.

Otvorenie Dennej kliniky pre onkopacientov
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM