Zo Slovenska

Deti z domovov nemusia končiť na ulici. Buddy im pomáha odvážnejšie vykročiť do života

Vďaka programu BUDDY môžu deti odvážnejšie vykročiť do života „tam vonku“ a ľahšie sa začleniť do spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Deti z domovov nemusia končiť na ulici. Buddy im pomáha odvážnejšie vykročiť do života
Zdroj: pixabay.com

Takmer 5-tisíc detí na Slovensku nemôže vyrastať vo svojich rodinách, ale v Centrách pre deti a rodiny (bývalé detské domovy, pozn. red.).

Ich sociálne väzby zriedka siahajú mimo inštitúciu a ich pohľad na svet je často skreslený. Chýbajú im zdravé rodinné vzťahy a reálny kontakt s vonkajším prostredím, kde by boli zodpovedné samé za seba. Iba ich úplné prijatie a cielená individuálna starostlivosť môže riešiť ich hlboko zakorenené traumy a rozvíjať ich potenciál.

A tu vstupuje „na scénu“ program BUDDY, ktorý týmto deťom pomáha odvážnejšie vykročiť do života „tam vonku“ a ľahšie sa začleniť do spoločnosti.

Nezištný vzťah

Každé dieťa si zaslúži pozornosť a vzťah, ktorý je priateľský a nezištný. Potrebuje mať skutočný vzor, ku ktorému môže vzhliadať, učiť sa od neho a úspešne sa tak zaradiť do spoločnosti. A preto aj pár hodín týždenne dokáže pozitívne zmeniť budúcnosť detí.

V programe BUDDY tím psychológov a odborníkov na sociálnu prácu hľadá, vyberá, školí a spája dobrovoľníkov s deťmi z centier.

BUDDY dobrovoľník je zrelý, dospelý človek, ktorý prijíma dieťa také, aké v skutočnosti je.

Pravidelne každý týždeň sa s ním stretáva mimo centra a venuje mu to najvzácnejšie, čo má – svoj čas, priateľstvo, dôveru a lásku. Dieťa tak získava človeka, ktorému môže plne dôverovať a pomáha mu pripraviť sa na samostatný život. Program takto zvyšuje ich šance nájsť si dôstojnú prácu, bývanie a znižuje tak počet mladých bez domova, nezamestnaných a v kriminalite.

„Som veľmi vďačný za dôveru a lásku, ktorú som od svojej rodiny dostal. Aj preto v programe BUDDY neobyčajným priateľstvom dlh­odobo rozvíjame deti, ktoré nemôžu vyrastať v rodine, na ich ceste k samostatnosti. Dobrovoľníci získavajú možnosť osobného naplnenia a rozvoja, zvyšuje sa ich trpezlivosť, empatia a získavajú iný pohľad na život. Zároveň sú pre tieto deti kľúčovými osobami v ich životoch,“ povedal pre Dnes24.sk Ladislav Kossár, zakladateľ programu BUDDY.

BUDDY dvojice

Program BUDDY dnes pôsobí v štyroch slovenských krajoch na deviatich miestach na západe krajiny a momentálne sa stará o 90 BUDDY dvojíc. Každý môže už dnes pomôcť deťom v Trnave, Trenčíne, Nitre, Pečeňadoch, Holíči a Kolárove.

Pomôcť dieťaťu, ktoré vyrastá bez rodičov zaradiť sa do spoločnosti môžete aj vy, ako BUDDY dobrovoľník. Aktuálne program hľadá mužov – dobrovoľníkov do centier v Bratislave, Malackách, Bernolákove a Piešťanoch.

V novembri spustil program BUDDY náborovú kampaň pre nových dobrovoľníkov aj v dvoch najväčších mestách na východe – v Košiciach a Prešove, kde program otvoril spolupráce s miestnymi Centrami pre deti a rodinu.

„S podporou BUDDY dobrovoľníka som skončila školu a pomaly, ale isto sa zo mňa stáva dokonalý človek,“ hovorí Janka po troch rokoch s BUDDY dobrovoľníčkou. Dobrovoľníci pritom dostávajú pravidelnú odbornú podporu a vzdelávajú sa, aby vedeli čo najlepšie podporiť konkrétne dieťa.

„Vidím jej ochotu – snaží sa pomáhať ostatným, formuje svoje názory, pripúšťa svoju nedokonalosť, uvedomuje si, že slušným správaním sa dostane ďalej, hospodári s peniazmi a uvažuje nad budúcnosťou,“ povedala dobrovoľníčka Magda o svojom dieťati.

Ilustračné foto

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM