Správy

Deťom hrozí viacero nebezpečenstiev: Ministerstvo učí prvákov, ako sa im postaviť

Ministerstvo vnútra (MV) SR distribuovalo do prvých tried základných škôl po celom Slovensku súhrn videí a brožúrku, v ktorých sa hlavní detskí hrdinovia stretávajú s nástrahami súčasného života.

Ilustračný obrázok k článku Deťom hrozí viacero nebezpečenstiev: Ministerstvo učí prvákov, ako sa im postaviť
Zdroj: TASR

Náučno-preventívny projekt ZáchranáRik má pomôcť prváčikom vo vyučovacom kolobehu. Informovala o tom Michaela Paulenová z Tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

„Rezort vnútra sa touto aktivitou primárne zameriava na deti prvého stupňa základných škôl, ktorým v tomto veku hrozia rôzne druhy nebezpečenstiev. Cieľom projektu je, aby sa deti naučili, že prevencia je bežnou súčasťou vyučovania, a že nadobudnuté informácie môžu ľahko využiť v reálnom živote,“ povedala Paulenová.

Prostredníctvom desiatich príbehov v brožúrke aj na DVD sa malí čitatelia a diváci dozvedia množstvo zaujímavých faktov. Jednotlivé diely sa venujú témam ako nástrahy internetu, nebezpeční ľudia, nebezpečenstvo drog či týranie zvierat.

Podľa rezortu vnútra projekt reflektuje súčasnú dobu a jej negatívne vplyvy na deti. Či už ide o bezpečnosť na internete, stretnutia s cudzími ľuďmi alebo šikanovanie. „Nikdy nevieme, s ktorou z tém prídu deti do kontaktu a je len na dospelých, ako ich na to pripravia,“ skonštatovala Paulenová.

Keďže ide o deti na prvom stupni, pomôcky majú charakter hry. Na začiatku každého dielu deti reagujú na každú situáciu nesprávne a následne im moderátor ako dospelá autorita vysvetlí, prečo konali zle.

„Aj keď je materiál v ZáchranáRikovi určený primárne pre prvý stupeň základných škôl, očakávame, že ho budú využívať aj rodičia. Prioritou je, aby sa učitelia a ostatní dospelí vedeli prihovoriť deťom a poskytnúť im všetky dostupné informácie,“ dodala Paulenová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM