Webnoviny - Svet

Detská fakultná nemocnica začína so sťahovaním

WEBNOVINY.SK

Foto: Ilustračné foto SITA

KOŠICE 10. februára (WEBNOVINY) – Detská fakultná nemocnica (DFN) v Košiciach začína sťahovať svoje pracoviská z výškového monobloku Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura (FNLP) do vlastných priestorov na Triede SNP 1 v Košiciach. Ako dnes informovala hovorkyňa nemocnice Viera Horniaková, tri takzvané hrebeňovky a budovu súčasnej detskej polikliniky získala DFN rozhodnutím Ministerstva zdravotníctva SR z 31. decembra 2009, ktorým ju určilo za správcu dovtedy prenajatých priestorov. Košická detská nemocnica tým, po takmer šesťročnom provizóriu, opäť získala vlastné sídlo.

Prvá etapa sťahovania sa týka II. Kliniky detí a dorastu a Oddelenia detskej neurológie, ktoré boli doteraz umiestnené na 5. a 9. poschodí monobloku FNLP. Presťahujú sa do priestorov po Psychiatrickej klinike FNLP v tretej hrebeňovke, ktoré prešli počas januára 2010 zatiaľ provizórnou, nevyhnutnou rekonštrukciou. Boli urobené hygienické maľby, menšie technické úpravy a nové rozvody kyslíka. „Sťahovanie je plánované na päť dní, začne sa vo štvrtok popoludní 11. februára. V utorok 16. februára priestory skontrolujú hygienici, ak bude všetko v poriadku, od stredy 17. februára sa začne riadna prevádzka,“ uviedla Horniaková. Na oboch premiestňovaných pracoviskách je v súčasnosti hospitalizovaných 36 pacientov. Počas sťahovania budú deti podľa aktuálneho zdravotného stavu alebo prepustené, alebo umiestnené na iných oddeleniach tak, aby nebolo ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Vzhľadom na plánovanú komplexnú rekonštrukciu, ktorá ešte len čaká celú nemocnicu, vedenie detskej nemocnice žiada pacientov a ich sprievodcov o pochopenie a trpezlivosť. „Všetky organizačné, stavebné a technické úpravy, ako aj sťahovanie pracovísk realizujeme s jednoznačným zámerom – centralizovať všetky detské oddelenia do už našich troch budov. Veríme, že verejnosť pochopí našu snahu a nám sa podarí zvládnuť tento náročný proces tak, aby sme sa čoskoro mohli opäť naplno venovať našim malým pacientom,“ uviedla riaditeľka detskej nemocnice Ingrid Urbančíková. Zdôraznila, že detská nemocnica je iba na začiatku celého procesu rekonštrukcie. Definitívnu podobu a stabilné rozmiestnenie všetkých kliník a oddelení bude preto možné očakávať až po úplnej prestavbe nadobudnutých priestorov.

„V súčasnosti sa košická detská nemocnica pripravuje na rozsiahlu stavebnú rekonštrukciu, pri ktorej počítame s pomocou eurofondov. Plánujeme zatepliť budovy, vymeniť okná, obnoviť interiér a pristavať dve poschodia nad prostrednú hrebeňovku. Rekonštrukciou by sa do troch rokov mali zlepšiť podmienky starostlivosti o detských pacientov na východnom Slovensku i pracovné podmienky zamestnancov,“ uviedla Horniaková.

Detská fakultná nemocnica Košice má 240 lôžok, tvoria ju štyri kliniky, šesť oddelení, Detské centrum prof. Th. Hellbrüggeho a patrí k nej vyše 50 špecializovaných ambulancií. Ročne je v nemocnici hospitalizovaných takmer 7 700 detí a ošetrených približne 118 000 detských pacientov od novorodeneckého po dospelý vek.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM