Detské stravovanie ovplyvňuje ZDRAVIE na celý život. Odborníčka RADÍ rodičom, na čo nezabúdať
V rozhovore s primárkou MUDr. Veronikou Barkáčovou sa dozviete aj to, čo najlepšie v oblasti stravovania môže urobiť rodina a čo odporúča pri podozrení na alergiu či intoleranciu u dieťaťa.
Nárast alergií a intolerancií
Barkáčová potvrdzuje, že v praxi vidí aj nárast potravinových alergií a intolerancií u detí. „Príčinu vidím v zmenenom spôsobe stravovania, nadmernom dovoze ovocia a zeleniny z rôznych krajín a postrekoch, ktoré sa používajú na ich uchovanie. Časté cestovanie s deťmi do exotických krajín je ďalší faktor. Preto u malých detí pri stravovaní odporúčam dodržiavať pravidlo: Jedz to, čo sa urodí a chová v tvojej krajine,“ radí.
Medzi najčastejšie alergény patrí kravské mlieko, vajíčka, ryby a morské plody, orechy, pšenica a sója. Intolerancie sa najčastejšie týkajú lepku, laktózy a histamínu. Až tretina populácie zareaguje na nejakú potravinu aspoň raz za život.*** „Alergia je imunologická reakcia, kde už malé množstvo alergénu môže vyvolať závažné prejavy. Intolerancia sa týka tráviaceho systému a na jej vznik je potrebné väčšie množstvo danej potraviny,“*** vysvetľuje Barkáčová.
Pri podozrení na alergiu či intoleranciu u dieťaťa lekárka odporúča v prvom rade konzultáciu so svojím pediatrom.
„Dôležitá je dôkladná anamnéza, vedenie stravovacieho denníka s popisom príznakov, ich časového priebehu a tepelnou úpravou jedál. Diagnostika zahŕňa kožné testy, vyšetrenie špecifických protilátok IgE a eliminačno-expozičné testy,“ uvádza. Pred vyšetrením je nutné vysadiť niektoré lieky, aby neovplyvnili výsledky.
Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.
Ďalšie aktuálne správy