Rôzne

Deviataci v prieskume: Informácie o stredných školách hľadajú na weboch škôl

Väčšina deviatakov ešte nie je úplne rozhodnutá, akým smerom sa vydá po ukončení základnej školy, avšak 84 percent už začalo zisťovať konkrétne informácie o stredných školách.

Ilustračný obrázok k článku Deviataci v prieskume: Informácie o stredných školách hľadajú na weboch škôl
Zdroj: TASR

Viac ako polovica (54 percent) deviatakov najčastejšie vyhľadáva informácie o stredných školách na internete a webových stránkach, vyplýva to z prieskumu spoločnosti Než zazvoní. O výsledkoch prieskumu informovala manažérka Než zazvoní pre Slovensko Lucia Štefaňáková.

Deviataci si najčastejšie informácie o stredných školách vyhľadávajú na weboch škôl, naopak výchovný poradca sa ako informačný zdroj radí medzi tie najmenej dôležité (štyri percentá). Jednou z možností ako prilákať záujemcov o štúdium sú pre stredné školy dni otvorených dverí. „Podľa výsledkov prieskumu sa chystá na viac než dva dni otvorených dverí 86,7 percenta deviatakov,“ uviedla Štefaňáková.

Najvýznamnejšími faktormi pri rozhodovaní sú pre deviatakov náročnosť prijímacích skúšok, náročnosť štúdia na škole a či po absolvovaní štúdia nájdu zamestnanie. Takmer dve tretiny respondentov uviedlo, že sa pri výbere strednej školy najskôr rozhodnú pre odbor štúdia, a potom hľadajú školu. „Výber odboru je pri rozhodovaní o štúdiu veľmi dôležitý. V súčasnosti je najväčší záujem o technické odbory, ako napríklad strojársky, elektrotechnický, ale i všeobecné odbory – gymnáziá. Naopak, najmenej sa deviataci podľa prieskumu zaujímajú o odbory z kategórie právo a bezpečnosť, stavebníctvo a architektúra,“ skonštatovala Štefaňáková.

Výsledky prieskumu ukazujú, že najvplyvnejšou skupinou ľudí, ktorá ovplyvňuje rozhodovanie žiakov, sú rodičia. Deviataci sa chcú o voľbe školy porozprávať s matkou v 89,3 percentách prípadov a s otcom v 76,7 percentách prípadov.

Prieskumu sa zúčastnilo 2143 respondentov základné školy zo všetkých samosprávnych krajov SR. Dotazníkový prieskum prebiehal online na prelome októbra a novembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM