Správy Regióny

Výletníci sa môžu tešiť na novú dominantu: Začína výstavba vyhliadkovej veže

Vyhliadka v areáli bývalej raketovej základne by mala byť vysoká 21 metrov, teda zhruba ako sedemposchodová budova.

Ilustračný obrázok k článku Výletníci sa môžu tešiť na novú dominantu: Začína výstavba vyhliadkovej veže
Zdroj: Architekti Šebo Lichý

Devínska Nová Ves začína s výstavbou plánovanej vyhliadkovej veže na Devínskej Kobyle. Mestská časť odovzdala v utorok (14. 4.) stavenisko zhotoviteľovi stavby, ktorého vybrala vo verejnom obstarávaní. Informuje o tom devínskonovoveský starosta Dárius Krajčír na sociálnej sieti. Podľa pôvodných plánov mala byť vyhliadková veža hotová a sprístupnená na jeseň 2018.

„Odovzdali sme stavenisko zhotoviteľovi stavby, takže budúcej ďalšej turistickej dominante už nič nebráni v stavbe. Bude dôležitým prvkom, ktorý upriami pozornosť aj na túto "opustenú“ lokalitu, ktorá si zaslúži našu starostlivosť," konštatuje Krajčír s tým, že priestor bude monitorovaný kamerovým systémom už počas samotnej realizácie projektu. Zároveň sa budú označovať aj turistické chodníky.

Výhľady na Alpy či Viedeň

Vyhliadka v areáli bývalej raketovej základne by mala byť vysoká 21 metrov, teda zhruba ako sedemposchodová budova. Tvoriť ju bude sedem vyhliadok, tie najkrajšie majú ponúkať najvyššie poschodia. Návštevníkom by mala ponúkať výhľady na Alpy či Viedeň, v prípade dobrého počasia až na Zobor v Nitre.

Dostupná by mala byť peším a cyklistom. Má to byť verejne prístupná atrakcia, samospráva už v minulosti uviedla, že vstupné neplánuje vyberať. Budú tam však výstražné tabuľky, ktoré budú upozorňovať na to, že napríklad v zime bude na vyhliadku vstup zakázaný.

Otvorenie sa posunulo

Pôvodne sa uvažovalo, že by vyhliadková veža ako nová atrakcia hlavného mesta mohla byť vybudovaná a sprístupnená na jeseň 2018, výstavba sa mala začať v auguste. Proces však predĺžilo získavanie povolenia od okresného úradu a vyňatie pozemku z Lesníckeho pôdneho fondu pod vyhliadkovú vežu. Termín sa následne posunul na rok 2019. Dodávateľa stavebných prác vybrala mestská časť vo verejnom obstarávaní.

Stavebné povolenie, ktoré koncom júla 2019 vydala mestská časť Devín ako príslušný stavebný úrad pre mestskú časť Devínska Nová Ves, ktorá je v tomto projekte stavebníkom, nadobudlo právoplatnosť v septembri 2019.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM