Webnoviny - Svet

Diskriminačné žaloby nie sú témou Piatich viet

WEBNOVINY.SK

Ilustačné foto SITA BRATISLAVA 17. februára (WEBNOVINY) – Sudcovia, signatári vyhlásenia Päť viet, vyhlasujú, že tzv. diskriminačné žaloby, na základe ktorých by mali mať sudcovia priznané odškodnenie za údajnú diskrimináciu sudcu oproti kolegom bývalého Špeciálneho súdu, nikdy neboli témou signatárov vyhlásenia. „Diskriminačné žaloby neboli nikdy našou témou, a ak ich niektorí zo signatárov podali, bolo to ich osobné rozhodnutie,“ uviedla dnes za 25 podpísaných sudcov sudkyňa Katarína Javorčíková. Sudcovia reagovali na vystúpenie predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR Štefana Harabina v relácii Téma dňa televízie TA3 z 10. februára. Harabin tam signatárov označil za „politických petičiarov“ a obvinil ich, podľa ich reakcie, že si z diskriminačných žalôb urobili „finančno-ekonomický biznis“. "Vyhlásenie Päť viet bolo spontánnou iniciatívou niekoľkých sudcov, ku ktorému sa rovnako spontánne pridali desiatky kolegov,“ tvrdí Javorčíková. Sudcovia sa ohradzujú proti obvineniam Harabina a politické organizovanie rozhodovania vo veci diskriminačných žalôb je podľa nich vysloveným klamstvom.

„Sudcovia nespokojní so súčasným stavom justície, vrátane signatárov Päť viet, medzi sebou samozrejme komunikujú, a ako slobodní občania si vymieňajú názory. Neposielajú si však návrhy žalôb, pokyny na ich podanie, a tobôž nie pokyny ako, a kto má o nich rozhodnúť,“ tvrdí Javorčíková. Podľa nej signatári Päť viet nie sú „petičiari“, nepodali žiadnu petíciu v zmysle petičného zákona, a netvoria žiadnu organizovanú a vo všetkom jednotnú skupinu. „Ide o spoločenstvo slobodných a samostatných ľudí, ktorí slobodní a samostatní aj zostanú. Nateraz ich v rámci vyhlásenia Päť viet spojila len jedna vec – nespokojnosť so stavom justície na Slovensku, a nie nespokojnosť s ohodnotením sudcov,“ dodala Javorčíková.

Nespokojní sudcovia sa začali verejne ozývať po zvolení bývalého ministra spravodlivosti Štefana Harabina za predsedu Najvyššieho súdu SR, pričom aj túto voľbu sprevádzal protest Červená pre Harabina, ktorý zorganizovala Aliancia Fair-play. Vlani, začiatkom septembra, napísalo 15 sudcov otvorený list viacerým ústavným činiteľom a Súdnej rade SR, v ktorom uviedli, že "už dlhšie vo verejnosti rezonujú viaceré prípady, keď sa disciplinárne konania voči niektorým sudcom z konkrétnych dôvodov javia ako prostriedok na ich odstránenie z výkonu súdnej moci alebo aspoň na ich vystrašenie a šikanovanie“. Vymenovali konkrétne prípady a uviedli, že "pribúdajú ďalší, u ktorých sa javí, že ich spoločným menovateľom je kritika súčasného predsedu Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR Štefana Harabina, alebo osôb jemu blízkych, alebo ktorí rozhodujú prípady, na ktorých má Štefan Harabin záujem“. O mesiac neskôr 86 sudcov podpísalo výzvu, ktorou hľadali podporu snahe zmeniť existujúce pomery. Okrem toho sa 105 sudcov stalo signatármi aktivity Päť viet, ktorou upozorňujú na atmosféru strachu v súdnictve a nabádajú na diskusiu o justícii.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM