Webnoviny - Svet

Diskusia o PKO je nešťastný precedens, tvrdí investor

WEBNOVINY.SK

Park kultúry a oddychu v Bratislave.Foto: SITA/Marián Peiger.BRATISLAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Verejnú diskusiu o budúcej podobe nábrežia Dunaja a PKO, čiže o budúcej podobe výstavby na súkromnom pozemku, považuje investor Henbury Development za veľmi nešťastný precedens.

Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa projektu Nové PKO Marta Bujňáková. Pozemok mesto predalo a investor zaňho riadne zaplatil. Rozsah a spôsob investície bol podľa Bujňákovej mestom vopred schválený v čase, keď pozemky predalo za určitým účelom. Mesto teraz podľa investora tento účel popiera a porušuje platné zmluvy.

Neprijateľná forma diskusie

„Nereflektuje fakt, že diskusia o zmene toho, na čo sa mesto zaviazalo, môže byť vedená len so súhlasom subjektu, voči ktorému mesto už určité záväzky má. Rozhodovanie o súkromnom pozemku formou manipulatívneho vyhodnocovania verejnej diskusie je v právnom štáte neprijateľné,“ uviedla Bujňáková. Tri varianty návrhov a reálne riešenie budúcej podoby PKO vypracoval investor na základe zadania predstaviteľov mesta a niekoľkokrát im ich aj prezentoval. Investor je pripravený poskytnúť ich kedykoľvek verejnosti aj poslancom.

Všetky návrhy mesto odmietlo a podľa investora svojimi krokmi odďaľuje akékoľvek riešenie, čím dochádza k mareniu investície a k narastaniu škôd. Informovanie mesta o rokovaniach s investorom o podobe dunajského nábrežia je podľa Bujňákovej tendenčné a nezakladá sa na pravde. „Naopak, dochádza k spolitizovaniu problému a slúži na podporu radikálnych a deštruktívnych nálad, ktoré nezmyselne polarizujú spoločnosť,“ uviedla Bujňáková.

Na dohodu treba dvoch

Forma verejnej diskusie je podľa investora jednoznačne „šitá na mieru“ občianskym aktivistom, ktorí tvoria väčšinové publikum na verejných stretnutiach. "Tzv. deliberačnú metódu za metódu vyhodnocovania názorov primátor vybral na základe odporúčania aktivistov. Lenže PKO nie je nový potravinový produkt a 30 ľudí po jeho ochutnaní sa rozhodne, či ho kúpi,“ uviedla Bujňáková.

Podľa investora môže mesto aktivistom vychádzať v ústrety v prípade, keď bude rozhodovať o nakladaní výlučne so svojím majetkom a nie vtedy, keď je zaviazané na určitý spôsob konania vo vzťahu k investorovi a keď ide aj o nakladanie s majetkom investora. Snahou investora je od prvého momentu dohodnúť sa o budúcej podobe nábrežia. „Na dohodu treba vždy dvoch, preto opätovne vyzývame mesto, aby pristúpilo na otvorené a transparentné rokovanie, rešpektovalo existujúci právny a ekonomický stav a zákony SR,“ uviedla Bujňáková.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM