Rastislav Búgel Kultúra

Divadelnú Nitru otvorí Apokalypsa: Prinesie aktuálnu tému imigrácie

Obľúbený festival sa blíži. Aktuálna, angažovaná, autentická a autorská - aj taká bude Divadelná Nitra 2015, ktorej hlavnou témou je "Empatia - zdieľať a dávať".

Ilustračný obrázok k článku Divadelnú Nitru otvorí Apokalypsa: Prinesie aktuálnu tému imigrácie
Foto: Rastislav Búgel

„Divadlo nemôže zostať bokom v situácii, kedy sa v spoločnosti riešia také spoločenské problémy, ako je vojna, extrémizmus, násilie, bezdomovectvo, imigrácia, staroba a sociálna vylúčenosť, o tom všetkom chceme rozprávať prostredníctvom inscenácií,“ uviedla dnes na stretnutí s médiami riaditeľka festivalu Darina Kárová. „Všetky inscenácie sú veľmi angažované a zároveň veľmi autentické, mnohí z tých, ktorí prežili to, o čom hovoria, to zažili aj na vlastnej koži, či hovoríme o genocíde v Rwande alebo občianskej vojne na Ukrajine.

Takmer 70 sprievodných podujatí

Festival ponúkne v tomto roku deväť zahraničných a štyri slovenské inscenácie, celkovo 22 predstavení v hlavnom programe a 69 sprievodných podujatí z 11 krajín. Inscenácie v hlavnom programe sa vyznačujú rôznorodosťou divadelných druhov a foriem. „Uvidíme divadlo na hranici žánrov – divadlo ako koncert, pohybové divadlo spojené s videom či hudbou, divadlo-prednášku, divadlo-čítanie, ale aj interaktívne divadlo bez hercov.“

Aktuálna téma

Otváracím predstavením bude inscenácia Apokalypsa, s ktorým sa na Slovensku po prvý raz predstaví poľské divadlo Nowy Teatr z Varšavy. Do Nitry príde s aktuálnou témou imigrácie. „Dnes je to predstavenie, ktoré sa presne trafilo do témy, ktorá hýbe nielen krajinami strednej Európy, ale celou Európou, pretože je to problém, s ktorým si zatiaľ nikto nevie seriózne poradiť,“ povedal na tlačovej konferencii riaditeľ Poľského inštitútu Andrzej Jagodzinski a predstavil Novy Teatr ako jedno z najdôležitejších divadiel v Poľsku. „Je trošku experimentálne, má veľmi modernú formu, je obľúbené hlavne medzi mladšími divákmi a je ťažko sa na nich vo Varšave dostať.“

Dôležité predstavenie

Generačne pestrý súbor uvedie dielo dramatika Tomasza Śpiewaka Apokalypsa v naštudovaní mladého poľského režiséra Michala Borczucha. Hra je fiktívnym stretnutím dvoch veľkých osobností 70. rokov – hviezdy európskej žurnalistiky Oriany Fallaciovej a svetoznámeho, ľavicovo orientovaného filmového režiséra Piera Paola Pasoliniho. Fallaciová bola zúrivá kritička islamských teroristov, ktorá videla predzvesť zániku európskej civilizácie práve v prílive imigrantov. Pasolini zastupuje obdivovateľov „iných“, ktorí môžu pomôcť zmeniť konzumný európsky spôsob života. „Je to nesmierne dôležité predstavenie, ktoré sa rok po svojej premiére presne triafa do čierneho. Je to veľmi dôležitý hlas v debate o tom, akí sme my, Európania,“ dodal Jagodzinski s tým, že je zvedavý na ohlasy, ktoré predstavenie o imigrácii vyvolá.

Aj v sprievodnom programe

Empatia presiahne nielen do výberu zahraničných a slovenských inscenácií, ale aj do sprievodného programu festivalu. Viaceré projekty vo verejnom priestore podporia konceptuálny charakter festivalu a počítajú s interaktívnou účasťou jej návštevníkov. Tí môžu spoznať tvorbu Ilony Németh, Stanislava Krupařa i študentov umeleckých škôl. „Snažíme sa vzbudiť empatiu, lebo si myslíme, že ak niečo poznáme, môžeme to precítiť, ak to precítime, môžeme tomu porozumieť, a ak tomu porozumieme, môžeme nejakým spôsobom ovplyvniť svoj postoj. To je odkaz tohtoročného festivalu,“ uzavrela Darina Kárová.

Už 24. ročník Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra sa uskutoční od 24. do 29. septembra.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM