Dominika Pacigová Regióny Ostatné športy Zo Slovenska

Divoký západ na východe: Westernoví jazdci sa stretli v Mengusovciach

Mengusovské rodeo prilákalo pod Tatry jazdcov, milovníkov koní a priaznivcov jazdeckého športu z celého Slovenska. Jubilejný 20. ročník sa vydaril.

Ilustračný obrázok k článku Divoký západ na východe: Westernoví jazdci sa stretli v Mengusovciach
Foto: Dominika Pacigová

Rodeo v Mengusovciach sa stalo už tradíciou. Spája sa s menom Jána Galla, ktorý zasvätil svoj život koňom a láske k horám. Pre milovníkov divokého západu pripravili organizátori zaujímavý program. Westernoví jazdci sa mohli predviesť v piatich disciplínach. Nechýbali ani sprievodné akcie či atrakcie pre deti.

Kvalitné výkony a vyššia úroveň

Úroveň podujatia každým rokom stúpa. „Jazdci už trénujú kvalitnejšie, pretože majú haly. Svedčí o tom aj to, že v Nemšovej, kde preteky trvali dva dni, bolo tento rok 100 koní,“ skonštatoval riaditeľ mengusovského rodea Miroslav Javorek. Jazdci sa zúčastňujú rodeí takmer každý rok. Bez poctivej prípravy a trénovania by kvalitné výkony nepodali. „Trénovať treba čo najčastejšie. Ak sa chcete postaviť do arény a podať nejaký výkon, tak potrebujete trénovať aj seba, aj koníka,“ prezradil jazdec Róbert Pecuch.

Mengusovské ródeo 2017
8
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

Životný štýl

Pri tomto športe je potrebné a dôležité mať vzťah ku zvieratám. „Koníkom sa venujem od detstva a westernovému športu minimálne šesť rokov,“ povedala Silvia Lacová, ktorá prišla do Mengusoviec už tretíkrát. Kto raz k westernovému jazdectvu privoňal, sotva sa tejto závislosti dokáže zbaviť.

„Western nie je len šport, ale aj životný štýl. Je to o láske ku koňom, kamarátstve s jazdcami a krásnej prírode,“ dodal Pecuch.

Zdroj: YouTube.com

Úspešný jubilejný ročník

Organizátori pripravili viacero noviniek. Počasie im tentokrát prialo. „Novinkou bola disciplína speed roping, ktorú sme zrealizovali a vydarila sa. Po rodeu začali Majstrovstvá Slovenska v jazde na elektrickom býkovi,“ uzavrel Javorek, podľa ktorého išlo o jeden z najvydarenejších ročníkov.

Oficiálne výsledky súťažných disciplín Mengusovského ro­dea

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM