Webnoviny - Svet

Djokovič, Federer aj Schiavoneová do 2. kola

WEBNOVINY.SK

Francesca SchiavoneováFoto: SITA/APPARÍŽ 23. mája (WEBNOVINY) – Obhajkyňa trofeje Francesca Schiavoneová z Talianska suverénne postúpila do 2. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája – 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku). Tridsaťročná päťka tohto podujatia zvíťazila v pondelňajšom zápase 1. kole singlovej súťaže na hlavnom dvorci Philippa Chatriera nad americkou štvrťfinalistkou US Open 2009 Melanie Oudinovou za 62 minút jasne 6:2, 6:0.

Za stavu 1:0 síce Schiavoneová okamžite inkasovala rebrejk, ale potom získala 4 gemy v rade. V ôsmej hre využila Talianka piaty setbal. V druhej časti si už pripisovala hry len ona. V šiestej si vytvorila dva mečbaly v rade dvoma esami za sebou a potrebovala len jednu šancu zakončiť zápas. Oudinovej sa revanšovala za vlaňajšiu fedcupovú prehru z tvrdého povrchu a zvýšila v bilancii zo vzájomných súbojov na 3:1.

Energická rodáčka z Milána sa predvlani na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska lúčila už po vstupnom zápase (s Austrálčankou Samanthou Stosurovou, vlani ju zdolala v miestnom finále), ale teraz pripomenula svoju šampiónsku formu spred tucta mesiacov. Na „winnery“ vynikla jednoznačne 25:6 a predbežne si nespomenula na svoj tradičný parížsky rituál v podobe pobozkania antuky.

„Zabudla som… Alebo ešte nenastal ten správny okamih. Konám veľmi inštinktívne a asi bolo treba nechať to ešte v normále. Uznávam však, že ešte aj teraz som trochu roztrasená z návratu na ten kurt. Zdvihlo mi to adrenalín a bola som veľmi rada, že na tom dvorci opäť stojím. Je totiž perfektný a fantastický. Vzbudzuje vo mne podobný pocit ako príchod domov, keď mama človeku splní každé želanie a navodí pohodu,“ vyhlásila Schiavoneová na tlačovej besede a dodala: „Výkonnostné výslnie v mojej kariére možno prišlo neskoro, ale záleží aj na optike hodnotiaceho. Ja sama to tak nepociťujem.“

Oudinová (88. v renkingu) po svojom druhom podaní nazbierala len 3 takto rozohrané fiftíny. Na najpomalšom podklade má v tejto sezóne skóre 1:9. Schiavoneová sa medzi najlepšími 64 stretne s Ruskou Vesnou Doloncovou. Prostredníctvom 43. účasti na podujatí „veľkej štvorky“ v rade je na čele poradia medzi aktívnymi hráčkami spolu s Američankou Jill Craybasovou.

Djokovičov 40. oficiálny úspech v radeNovak DjokovičFoto:

Srbský tenista Novak Djokovič potrebuje už len 5 víťazstiev počas najbližších dvoch týždňov, aby sa premiérovo vo svojej kariére stal jednotkou svetového rebríčka ATP vo dvojhre. Zverenec Mariána Vajdu triumfoval v pondelňajšom zápase 1. kola singlovej súťaže mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája – 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku) nad Holanďanom Thiemom De Bakkerom (71.) za 92 minút hladko 6:2, 6:1, 6:3.

Ako je známe, od nedele 24-ročnému Belehradčanovi Djokovičovi stačí dokráčať na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska 2011 do finále, aby vystriedal k 6. júnu Rafaela Nadala na čele renkingu. Navyše, ak Španiel ako obhajca trofeje pri Buloňskom lesíku prehrá, Srb sa v tej chvíli automaticky – bez ohľadu na svoj výsledok – stane novým lídrom. Djokovič zatiaľ na RG nebol za semifinále, do ktorého prenikol v sezónach 2007 a 2008. Vlani sa lúčil vo štvrťfinále proti Rakúšanovi Jürgenovi Melzerovi, hoci viedol 2:0 na sety.

„Bol to pre mňa výborný prvý zápas na tohtoročnom Roland Garros. Bol som veľmi opatrný, pretože som si uvedomoval De Bakkereho kvality. Vedel som, že má dobré podanie a dokáže na antuke podať výborný výkon. Na Roland Garros je o niečo rýchlejšia antuka, čo vyhovuje jeho hernému prejavu. Veľmi, veľmi dobre som dnes servoval, bol som agresívny a pri každej príležitosti som sa tlačil do kurtu. Som rád, že sa mi podarilo kontrolovať zápas od začiatku až do konca,“ povedal Novak Djokovič na tlačovej konferencii.

Od januárových melbournských Australian Open už dvojnásobný grandslamový šampión Djokovič má dovedna 40 víťazstiev bez prerušenia bez zarátania troch z Hopman Cupu 2011 miešaných reprezentačných družstiev v Perthe, ktoré podľa vzoru ATP už prestala zohľadňovať aj ITF, hoci ide o oficiálne podujatie pod jej hlavičkou. Šnúra sa začala dvoma úspechmi v decembrovom finále Davisovho pohára proti Francúzom.

Stále platí, že Srb naposledy vo dvojhre prehral 27. novembra 2010 v semifinále „výberového“ šampionátu ATP World Tour Finals v londýnskej hale O2 Arene s Rogerom Federerom. Švajčiara v roku 2011 zdolal už trikrát a posunul sa pred grandslamového rekordéra z tretej na druhú priečku v hodnotení.

Djokovič sa v 2. kole stretne s úspešným zo zápasu Rumuna Victora Hanesca s domácim držiteľom voľnej karty Benoitom Pairem.

Roger FedererFoto: SITA/APFederer v troch setoch do 2. kola, s Lópezom vedie už 9:0

Švajčiarsky tenista Roger Federer 32. raz bez prerušenia postúpil do 2. kola na úrovni „veľkej štvorky“. V pondelňajšom zápase 1. kola dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája – 5. júna, celková dotácia 17 520 000 eur, antuka vonku) si 29-ročný bazilejský rodák poradil s rovesníkom Felicianom Lópezom za 119 minút 6:3, 6:4, 7:6 (3).

Mečbal premenil svojím 12. esom v zápase. Španielskeho ľaváka zdolal aj v deviatom vzájomnom súboji. Nedávno v Madride to bolo len 7:6 (13), 6:7 (1), 7:6 (7) z jedného mečbalu proti víťazovi a stavu 2:5 v tajbrejku rozhodujúceho setu.

Držiteľ 16 trofejí z tzv. Majors Federer je dobyvateľom medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska 2009. Vlani pri Buloňskom lesíku nestačil už vo štvrťfinále na Švéda Robina Söderlinga. Súperom tretieho muža svetového rebríčka ATP Federera medzi najlepšími 64 aktérmi bude domáci držiteľ voľnej karty Maxime Teixeira. Bývalý líder renkingu Federer v stretnutí s Lópezom (41.) na hlavnom dvorci Philippa Chatriera bol na víťazné údery lepší 40:31 a urobil iba o jednu nevynútenú chybu viac (31:30). Premenil 2 z 9 brejkbalov, sám nečelil žiadnej hrozbe straty podania.

Federer nie je jednotkou či dvojkou grandslamového podujatia premiérovo od Wimbledonu 2003. Rovnako ako vlani prišiel do francúzskej metropoly bez antukového titulu v danej sezóne na konte. Dovedna má 67 primátov. V 1. kole na takejto úrovni nezakopol od RG 2003, kde ho zastavil Peruánec Luis Horna.

Duel Federera s Lópezom bol zhodou okolností meraním síl medzi dvoma najpravidelnejšími grandslamovými účastníkmi z aktívnych tenistov – Švajčiar hrá 46. raz v rade a Španiel sa predstavil 37-krát v sérii. Zverenec Alberta Berasateguiho má proti hráčom Top 3 celoživotné skóre 2:24.

Takto cenný skalp získal naposledy vlani na tráve v londýnskom Queen´s Clube proti krajanovi Rafaelovi Nadalovi. López prehral v 1. kole Roland Garros ôsmy raz v kariére, jeho miestnym rekordom zostáva osemfinále zo sezóny 2004. Vo Wimbledone 2005 i 2008 bol vo štvrťfinále.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM