Webnoviny - Svet

Djokovič obhájil titul na turnaji ATP v Dubaji

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/AP

DUBAJ 28. februára (WEBNOVINY) – Víťazom dvojhry na tenisovom turnaji ATP World Tour 500 Barclays Dubai Tennis Championships v Dubaji v Spojených arabských emirátoch (dotácia 1 619 500 USD, tvrdý povrch Deco-Turf II vonku) sa rovnako ako vlani stal Srb Novak Djokovič. V nedeľňajšej dohrávke finále, ktoré v sobotu prerušili pre hustý dážď a napokon odložili za stavu 7:5, 2:0, si Srb značne skomplikoval situáciu, napokon sa však radoval po triumfe nad Rusom Michailom Južným nasadeným ako siedmym 7:5, 5:7, 6:3 dovedna za 202 minút.

Mariánom Vajdom vedenému Djokovičovi sa po návrate na hlavný dvorec areálu The Aviation Club akoby pretrhla niť: najprv inkasoval rebrejk na 4:4 a potom aj vinou dvoch dvojchýb v jednom geme dokonca mal manko 4:5. Dostal varovanie za šmarenie rakety, uvoľnenie frustrácie mu však dočasne pomohlo – dosiahol rebrejk na 5:5. Vzápätí odovzdal svoj servis na nulu a druhý set tentoraz už nezachránil. V rozhodujúcom rýchlo viedol 3:0, po chvíli však bolo 3:3 a Južnyj mal dva brejkbaly na 4:3. Nedal a pykal. V ôsmej hre pri druhej hrozbe poslal v dlhej výmene forhend za – 3:5 a vzápätí aj konečných 3:6. Šampión získal 500 bodov do počítačového poradia a šek na 383 000 USD.

„Za denného svetla a tepla mali loptičky neuveriteľnú rýchlosť. Mal som pocit, že desaťkrát vyššiu ako večer. Obaja sme sa trápili s kontrolou dĺžky úderov, bolo to dosť frustrujúce. Dnešok však poskytol ďalší dôkaz toho, ako veľmi si verím a bojujem až do konca. Aj v okamihoch, keď hrám zle, sa spolieham na to, že tie schopnosti sa niekde vo mne ukrývajú. Znamená to pre mňa veľa. Včera som sa cítil dobre a uvoľnene, teraz som bol – sám netuším prečo – už od rána nervózny,“ skonštatoval 22-ročný Belehradčan Djokovič, ktorý si zásluhou premiérového obhájenia niektorej zo svojich trofejí upevnil druhú priečku vo svetovom rebríčku ATP za Rogerom Federerom.

Práve Švajčiarova náhla absencia na Blízkom Východe pre pľúcnu infekciu urobila z „Noleho“ najvyššie nasadeného aktéra tohto podujatia, hoci oficiálne bol iba dvojkou. Šampión z melbournských grandslamových Australian Open 2008 získal celkovo svoj 17. titul, prvý tohtoročný. Počnúc dubajským 2. kolom trikrát zvládol obrat z 0:1 na sety – postupne proti krajanovi Viktorovi Troickému, Chorvátovi Ivanovi Ljubičičovi a v semifinále s Cyperčanom Marcosom Baghdatisom. „Asi som mal zľutovanie nad fanúšikmi, ktorí si kúpili lístky a chceli vidieť čo najviac tenisu,“ zasmial sa majster sveta ATP 2008 Djokovič. Južnému (15. v renkingu, bol už aj na 8. pozícii) sa revanšoval za rotterdamskú semifinálovú prehru 6:7 (5), 6:7 (6) spred dvoch týždňov a ujal sa v bilancii zo vzájomných súbojov vedenia 4:3. Ruský hrdina daviscupového finále 2002 zostáva na 5 tituloch.

Premožiteľ Lukáša Lacka z 1. kola Južnyj si odnáša 300 bodov a 180 000 dolárov. Dvadsaťsedemročný Moskovčan ťahal v dubajskom finále za kratší koniec aj v roku 2007, vtedy proti Federerovi. „Ak by ste mi ponúkli finálovú účasť na začiatku tohto turnaja, považoval by som to za dobrý výsledok. Teraz som však sklamaný, pretože tu bola veľká šanca. Zahral som dobre a som spokojný s úrovňou mojej hry,“ uviedol Južnyj, ktorý smeruje na moskovské daviscupové stretnutie proti Izraelčanom. Djokovič 5. – 7. marca v Belehrade povedie Srbov proti Američanom bez Andyho Roddicka a Jamesa Blaka.

Dvojhra – finále: Novak Djokovič (2-Srb.) – Michail Južnyj (7-Rus.) 7:5, 5:7, 6:3 za 202 min

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM