Aktualizované ELA KAW Správy Zo Slovenska

AKTUALIZOVANÉ: Dostane Incheba pokutu? Výstavisko reaguje na podujatie Dni Vianoc

Organizovať hromadné podujatia nad šesť osôb, ak nespĺňajú výnimku, je v rozpore s nariadenými protiepidemickými opatreniami.

Ilustračný obrázok k článku AKTUALIZOVANÉ: Dostane Incheba pokutu? Výstavisko reaguje na podujatie Dni Vianoc
5
Galéria
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Najprv sme sa obávali, že si vianočné trhy ako pred rokom neužijeme. Najmä tie „pod jednou strechou“. Zdá sa však, že na Slovensku je možné všetko. Aj výnimky, resp. výklad protiepidemických opatrení po svojom.

(Ne)povolené trhy?

Ešte v októbri výstavisko Incheba v hlavnom meste avizovalo, že veľtrhy sa konať nebudú a presúvajú sa pre koronu na budúci rok. Podobne tak spravil aj nitriansky Agrokomplex, ktorý musel pre pandémiu koronavírusu urobiť vo svojom kalendári výstav poriadne škrty.

Keďže prijaté opatrenia Úradom verejného zdravotníctva sú pre hromadné podujatia nad šesť osôb pomerne jasné, mnohých zarazilo, keď výstavisko Incheba začalo propagovať trojtýždňové podujatie Dni Vianoc a pozývať na otvorenie médiá.

„Vianoce sú príležitosťou pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú. Sme radi, že sa nám podarilo vytvoriť priestor pre remeselníkov, predajcov a malých podnikateľov, ktorí v tomto roku prišli o množstvo príležitostí ponúknuť svoje výrobky verejnosti,“ uviedol Alexander Rozin ml., člen predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti Incheba v tlačovej správe.

Je fajn pomáhať obchodníkom, keďže oni sami mali zatvorené prevádzky. Incheba v opise podujatia síce spomínala, že ho budú sprevádzať dôsledné hygienické a protiepidemické opatrenia a dodržiavanie rozostupov, kontrola kapacity či meranie teploty, nič to nemení na fakte, že ide o podujatie nad šesť osôb.

Ďaleko od podujatí?

Incheba opakovane a dlhodobo poukazuje na to, že veľtrhy a výstavy majú svojím charakterom ďaleko od hromadných podujatí zábavného charakteru ako koncerty, vinobrania a festivaly.

„Naopak, logistikou a režimom sa podobajú na nákupné centrá, kde neexistuje kontrola počtu návštevníkov, a ich množstvo v interiéri doteraz tiež nikto nelimitoval,“ píše výstavisko v októbrovej tlačovej správe.

Podoba-nepodoba, Incheba nie je obchodným centrom. Takto by si totiž mohol interpretovať vyhlášku aj Agrokomplex či ktorýkoľvek vystavovateľ na celom Slovensku.

„V krajinách ako Česko, Maďarsko a Poľsko už veľtrhy dostali výnimku a môžu sa realizovať. Privítali by sme, keby k rovnakému kroku prišlo aj na Slovensku, na základe čoho by sme mohli pokračovať v príprave podujatí,“ dodáva v správe A. Rozin.

Výstavisko Incheba, a. s., odmieta, že podujatie Dni Vianoc porušuje aktuálne platné protiepidemické nariadenia.

Stanovisko Incheba k podujatiu

Aktualizované 8. decembra 16:10 „Incheba v maximálnej miere dodržiava všetky opatrenia a nariadenia, ktoré smerujú k ochrane zdravia. Inak tomu nie je ani v prípade 31. ročníka Dní Vianoc v Inchebe, ktoré sú vianočnou predajnou platformou, a nie typickými vianočnými trhmi alebo hromadným podujatím, ktoré sú z hľadiska šírenia koronavírusu rizikové. Vďaka predajnému charakteru Dní Vianoc v Inchebe nedochádza k zvýšenej koncentrácii osôb a úzkemu dlhodobému kontaktu návštevníkov. Zakázaná je tiež konzumácia potravín a nápojov v hale. Návštevníci si môžu zakúpiť hygienicky balené potraviny a vziať si ich domov, prípadne môžu konzumovať vianočné špeciality od niekoľkých predajcov v exteriéri – samozrejme, za dodržania rozostupov a platného zákazu zhromažďovania viac ako 6 osôb. Ochrana zdravia predajcov, návštevníkov i zamestnancov je pre nás mimoriadne dôležitá a Incheba by nikdy nepristúpila k organizácii podujatia, ktoré by porušovalo platné nariadenia,“ informovala Martina Macková PR manager/hovorkyňa, Incheba, a. s.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave na základe štátneho zdravotného dozoru zameraného na overenie dodržiavania opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR pri ohrození verejného zdravia dňa 07.12.2020 skon­štatoval dodržiavanie všetkých nariadených hygienických opatrení, argumentuje Incheba.

„Informácia o pokute sa nezakladá na pravde. Nakoľko neboli zistené žiadne nedostatky, Inchebe neboli uložené opatrenia na ich odstránenie a ani pokuta,“ doplnila hovorkyňa.

Úrad takéto podujatie nepovoľuje

Varené víno, punč, remeselné výrobky či atrakcia v podobe vyhliadkového ruského kolesa. Aj to sú vianočné lákadlá Incheby. Od 3. do 21. decembra sa tak výstavisko zaplnilo a asi aj zaplní desiatkami predajcov a stovkami ľudí, ktorí nakupujú, ako sa v predvianočnom čase patrí – o stošesť.

Ako pripomína aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl. m. (RÚVZ BA), pre pretrvávajúcu pandémiu tradičné vianočné trhy nie je možné organizovať.

Na sociálnej sieti úrad niekoľkými výkričníkmi podčiarkuje fakt, že tradičné vianočné trhy patria medzi hromadné podujatia jednorazovej povahy, kde dochádza ku zvýšenej koncentrácii osôb, a teda k zvýšenému riziku šírenia ochorenia.

„V zmysle aktuálne platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 27/2020, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí, PLATÍ ZÁKAZ usporadúvať hromadné akcie v počte nad 6 osôb v jednom okamihu. Organizovanie takéhoto podujatia je v rozpore s nariadenými hygienickými a protiepidemickými opatreniami,“ citujú platnú vyhlášku.

Redakcia Dnes24 sa opätovne obrátila na Regionálny úrad verejného zdravotníctva s otázkou, či predmetné podujatie teda spĺňa alebo porušuje platné nariadenia.

Správu budeme aktualizovať.

Úrad o podujatí vie

S otázkou, ako je možné, že sa koná hromadné podujatia takého rozmeru, ako sú Dni Vianoc v Inchebe, sa teda redakcia Dnes24 obrátila na RÚVZ BA.

A zdá sa, že sme neboli jediní, kto sa o spomínané trhy zaujíma. Úrad už totiž dostal podnet, ktorý na podujatie upozornil.

RÚVZ BA pripomenul, že organizovanie trhov je v rozpore s nariadenými hygienickými a protipandemickými opatreniami a výstavisku vyrúbi nemalú pokutu.

„Nerešpektovanie vyhlášky je správnym deliktom, za ktorý príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva uloží pokutu vo výške do 20-tisíc eur,“ informoval redakciu Dnes24 k predmetnému podujatiu Dni Vianoc RÚVZ BA pred víkendom.Stano­visko budeme aktualizovať.

Husto aj na námestí

Dni Vianoc v Inchebe nie sú jediným podujatím, kde sa koncentruje množstvo ľudí. Cez víkend bolo plno napríklad aj na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí, kde sú netradičné vianočné trhy.

Jedlo si tam môžu záujemcovia zakúpiť z pojazdných predajní – food truckov. Zástupy ľudí na námestí a pred autami s jedlom pripomínali klasickú „masovku“ vianočných trhov. Toto podujatie sa síce koná v exteriéri, na mieste je však otázka, či práve toto sme chceli v čase zúriacej pandémie.

„Nechoďme do obchodov zbytočne veľakrát, ale spravme radšej jeden veľký nákup. Keď máte možnosť práce z domu, využite ju najmä v týchto dňoch. Neseďme v preplnených terasách, radšej si vezmime tú kávu so sebou. Odložme kontakty s ľuďmi, ktoré nie sú v týchto dňoch nevyhnutné. Keď máte plánované väčšie pracovné, rodinné či priateľské stretnutie, dajte sa pred ním otestovať antigénovými testami,“ odporučil primátor hlavného mesta Matúš Vallo na sociálnej sieti ľuďom, keďže čísla novo infikovaných a hospitalizovaných jednoznačne ukazujú, že aj v Bratislave sa pandemická situácia zhoršuje.

ORGANIZOVANIE VIANOČNÝCH ❄️🎄🎁🎀 TRHOV Na základe pretrvávajúcej mimoriadnej situácie v súvislosti s pandémiou ochorenia...

Posted by Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m. on Tuesday, December 1, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM