Správy

Do Bosny odchádza ďalších 18 slovenských vojakov: Budú pomáhať miestnym zložkám

Do operácie EUFOR ALTHEA odchádza plniť úlohy ďalších 18 slovenských vojakov.

Ilustračný obrázok k článku Do Bosny odchádza ďalších 18 slovenských vojakov: Budú pomáhať miestnym zložkám
Zdroj: TASR

V Bosne a Hercegovine budú slovenskí vojaci počas nasledujúceho roka prispievať k zabezpečeniu stabilného prostredia a pomáhať bosnianskym ozbrojeným zložkám. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

V piatok sa s odchádzajúcimi vojakmi rozlúčil náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. „Relatívne malý počet špičkových odborníkov Ozbrojených síl SR už viac ako 14 rokov prispieva k zabezpečeniu mieru, pokoja a rozvoja v minulosti tak ťažko skúšaného regiónu Bosny a Hercegoviny. Misia EUFOR ALTHEA je symbolom, ako práve vojaci dokážu podporiť demokraciu a humanizmus v konfliktných regiónoch,“ povedal v Martine, kde vojaci absolvovali päťtýždňový výcvik.

Ako ďalej informovala Capáková, v Bosne a Hercegovine budú slovenskí vojaci pôsobiť v priestore kempu Butmir v Sarajeve, pričom časť z nich bude plniť úlohy aj pre styčné a pozorovacie tímy v Novom Sarajeve, Foči a Višegrade.

Operácia EUFOR ALTHEA vznikla v roku 2004. Medzi hlavné ciele operácie patrí stabilizácia prostredia Bosny a Hercegoviny, podpora budovania spôsobilostí tamojšieho ministerstva obrany a ozbrojených síl, ako aj napĺňanie Daytonskej mierovej dohody.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM