Webnoviny - Svet

Do Gabčíkova bude premávať špeciálny cyklobus

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto. Foto: SITA/Michal BurzaDUNAJSKÁ STREDA 4. júna (WEBNOVINY) – Špeciálny cyklobus bude od soboty 4. júna premávať počas víkendov a sviatkov z Dunajskej Stredy do Gabčíkova.

Nová linka má podľa riaditeľa SAD Dunajská Streda Michala Humeníka bezpečne dostať cyklistov z Dunajskej Stredy na miesta, odkiaľ môžu pokračovať ďalej po cyklotrasách.

Cyklobus vznikol kompletným prerobením známeho autobusu Karosa, odvezie 20 sediacich cestujúcich, desať stojacich a 24 bicyklov. Zo zastávky pri Mestskom úrade v Dunajskej Strede pôjde počas víkendov a sviatkov vždy sedem spojov až do prístavu v Gabčíkove a späť.

Prvý pôjde o 9:00, odchody ďalších sú naplánované vždy na celú hodinu. Cestujúcich aj s bicyklom odvezú za jedno euro, pretože službu bude dotovať dunajskostredská radnica. Problém nebudú mať ani cestujúci so psom. Autobus bude premávať až do konca septembra, v budúcom roku ho plánujú nasadiť v skoršom jarnom termíne.

Humeník pripúšťa, že vzdialenosť z Dunajskej Stredy do Gabčíkova by cyklisti zvládli aj na dvoch kolesách, zároveň však pripomína, že ide o vysoko rizikovú cestu. "My im chceme pomôcť dostať sa tam, kde sa už dá bezpečne bicyklovať,“ hovorí. Inšpiráciu pre novú službu našli Dunajskostredčania v zahraničí, predovšetkým v Českej republike. Humeník verí, že príkladom zo SAD Dunajská Streda sa budú inšpirovať ďalšie dopravné spoločnosti v rôznych turistických oblastiach na Slovensku.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM