Webnoviny - Svet

Do gymnázia na Grösslingovej sa vráti 480 žiakov

WEBNOVINY.SK

Zrekonštruovaná budova Gymnázia na Grösslingovej ulici v Bratislave. Foto: SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 28. augusta (WEBNOVINY) – Riaditeľka zrekonštruovaného gymnázia na Grösslingovej ulici Eva Petrášová verí, že žiaci budú dostatočne uvedomelí na to, aby budovu zachovali takú, aká je teraz. Uviedla to na kontrolnom dni župana Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša. „Za každého žiaka neručím, ale je to vecou výchovy. Ja si myslím, že aj prostredie vychováva,“ uviedla Petrášová. Bratislavský samosprávny kraj financoval rekonštrukciu gymnázia z vlastného rozpočtu vo výške 21,833 miliónov eur. Tento školský rok v ňom bude fungovať 17 tried, navštevovať ho bude asi 480 žiakov a vyučovať by malo 40 učiteľov. Rekonštrukcia gymnázia sa začala začiatkom roku 2009 a gymnázium provizórne fungovalo v bývalej Strednej priemyselnej škole chemickej na Račianskej ulici. „My sa veľmi tešíme, bol to náš sen vrátiť sa znovu do zrekonštruovanej budovy. Budova má síce sto rokov, ale architekt poznal potreby školstva, lebo vyprojektoval budovu, ktorá aj po rokoch slúži možno lepšie ako mnohé moderné stavby,“ uviedla Petrášová.

V zrekonštruovanom gymnáziu pribudli pilóty pod základmi, nový je podzemný trakt telocvične, strecha, podlahy, elektroinštalácia, svietidlá, rozvody vody a kanalizácie a pribudla aj nová sanitárna technika. Taktiež sú nové počítačové siete, školské tabule a nábytok. V budove gymnázia boli zrekonštruované okná, dvere, drevené obklady stien, schodiská, fasáda, oplotenie areálu, klampiarske a kovové výrobky a bola odstránená prístavba starých šatní.

Podľa predsedu kraja Pavla Freša rekonštrukcia iných škôl závisí od finančných možností. Kraj sa podľa neho momentálne snaží o to, aby ďalšia časť rekonštrukcie, ktorú už zaplatil, bola refinancovaná z Európskej investičnej banky, čo by umožnilo rekonštrukciu aj iných takýchto objektov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM