Šport Správy

Do športu pôjde 32,5 milióna eur: Podporia infraštruktúru i prípravu olympionikov

Do športu pôjde 32,5 milióna eur. Počíta s tým Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR, ktorému vláda tento zámer schválila.

Ilustračný obrázok k článku Do športu pôjde 32,5 milióna eur: Podporia infraštruktúru i prípravu olympionikov
Zdroj: Dnes24.sk

Finančnými prostriedkami chce rezort podporiť projekty výstavby, modernizácie a rekonštrukcie športovej infraštruktúry národného významu. Informovala o tom dnes hovorkyňa rezortu Ivana Skokanová.

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) hovorí o naplnení jedného z ďalších cieľov, ku ktorému sa jeho rezort zaviazal v Programovom vyhlásení vlády SR. Skokanová pripomenula, že podpora športu je prioritou SNS. Peniaze majú ísť hlavne do miest, kde sa v minulosti podpora športu zanedbávala. Napríklad do Košíc, Prešova a Popradu.

Vhodné podmienky

„Podporovať pohyb a zdravý životný štýl mladých ľudí a rozvíjať športové talenty sa nedá bez vytvorenia adekvátnych podmienok na športovanie,“ uviedol Plavčan. Verí, že „športoviská, ktoré budú v dohľadnom období, či už nanovo vybudované, alebo zrekonštruované, pritiahnu nielen deti, mládež, ale aj celú verejnosť do svojich priestorov a zabezpečia im potrebné zázemie na trávenie voľnočasových pohybových a športových aktivít“.

Viac ako dva milióny eur majú ísť na vybudovanie Kartingového a motoristického centra mládeže. Stavať sa má tiež Športové centrum v bežeckom lyžovaní na Štrbskom Plese.

Investície do športových zväzov

Investovať sa má aj do športovej infraštruktúry národných športových zväzov, konkrétne futbalových ihrísk, ktoré sa využívajú na tréningovú prípravu a zápasovú prax pre mládežnícke družstvá futbalových klubov. Peniaze pôjdu na výstavbu tréningových futbalových ihrísk s umelou trávou aj na obnovu hokejovej infraštruktúry.

Finančná dotácia má ďalej pomôcť vytvoriť vhodné podmienky na športovú prípravu reprezentantov a mladej nastupujúcej generácie rýchlostných kanoistov v Stredisku rýchlostnej kanoistiky v Komárne. Zmodernizované majú byť aj športoviská pre organizovanie významných športových podujatí v Prešove, Poprade či Spišskej Novej Vsi.

Časť poputuje aj na prípravu olympionikov

Zo sumy 32,5 milióna eur má ísť necelých päť miliónov na organizáciu významných súťaží konaných na Slovensku v tomto roku, na zabezpečenie prípravy a účasti reprezentantov SR na XXIII. zimných olympijských hrách a XII. zimných paralympijských hrách v Pjongčangu, a tiež na realizáciu národných projektov športu „pre všetkých so zameraním na mládež, športové vybavenie škôl, ako aj na rozšírenie informačného systému v športe a pasportizáciu športovej infraštruktúry“.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM