Webnoviny - Svet

Do uzavretia prihlášok Ceny Fantázie len pár dní

WEBNOVINY.SK

Ilustračné fotoFoto: SITA, AP BRATISLAVA 29. mája (WEBNOVINY) – Už len pár dní ostáva autorom poviedok vo fantastických žánroch – sci-fi, fantasy a horor na prihlásenie sa do 9. ročníka Ceny Fantázie 2011. Poviedky sa dajú na adresu redakcie Fantázie posielať do utorka 31. mája. V prvom kole ich v septembri posúdi porota zložená z moderátora RTVS Romana Bomboša, blogera a publicistu SME.sk Filipa Struhárika, niekoľkonásobnej finalistky Ceny Fantázie Zuzany Stožickej, redaktora portálu SciFi.sk Alexandra Schneidera a literárneho publicistu a editora zborníkov Ceny Fantázie z posledných piatich ročníkov Ivana Pullmana.

Porotu, ktorá sa pravidelne každý rok obmieňa, tento rok podľa Pullmana „tvoria fanúšikovia fantastiky, ako aj dobrej literatúry, keďže v konečnom dôsledku je aj žánrovo zameraná poviedková súťaž len literárnou súťažou“. Pravidelné obmieňanie poroty zároveň podľa vyhlasovateľa súťaže Ivana Aľakšu nedovoľuje autorom písať "na objednávku“, teda pre konkrétnych porotcov, ale písať tak, ako najlepšie vedia, snažiť sa zaujať svojich čitateľov, keďže navyše v druhom kole už rozhoduje laická verejnosť. Porotou vybrané finálové poviedky ešte v septembri zverejnia na portáli Kultura.sme.sk a o konečnom víťazovi rozhodne čitateľské hlasovanie.

Popri Cene Fantázie udelia aj tri špeciálne ocenenia so samostatnými porotami. O všetkých cenách sa rozhoduje súbežne, takže sa môže stať, že jeden autor získa dve až tri ceny. Tohtoročnou novinkou je cena pre najlepšiu SciFi poviedku roka. Po piaty raz vyberú nositeľa Ceny Bibliotéky, teda knižného veľtrhu, v rámci ktorého sa Cena Fantázie už tradične začiatkom novembra vyhlasuje. Súčasťou súťaže a ďalším špeciálnym ocenením sa od roku 2009 stala Cena Béla pre najlepšiu hororovú poviedku. Pomenovaná je po hollywoodskom hercovi hororových filmov zo začiatku 20. storočia Belovi Lugosim, pochádzajúcom z vtedajšieho Uhorska. Ďalšie podrobnosti o Cene Fantázie možno nájsť na jej webstránke http://www.cenafantazie.sk, kde sú uverejnené aj názvy prijatých poviedok v aktuálnom ročníku.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM