Rôzne

Do výbavy bežca patrí okrem vhodnej obuvi aj výber pestrej stravy

Rekreačný bežec nepotrebuje "extra výbavu", mal by byť ale dôsledný pri výbere tenisiek. Rovnako by to malo byť aj pri strave. Ktoré potraviny odporúča odborník?

Ilustračný obrázok k článku Do výbavy bežca patrí okrem vhodnej obuvi aj výber pestrej stravy
8
Galéria
Zdroj: pixabay.com

Pri behaní v zime sa treba rozcvičiť v teplej miestnosti, svaly sa musia rozohriať, dôležitý je strečing. Po dobehu v chlade nie je podľa odborníka na fitnes a stravovanie Milana Ivanku dobré dať si hneď horúcu sprchu, teplotné výkyvy zle pôsobia na organizmus.

Do chladu radí obliecť si tri vrstvy, a to priliehavú termobielizeň, druhú vrstvu, ktorá udržiava teplo v tele a tretiu, ktorá chráni pred vetrom, snehom či dažďom. „Nie je dobré obliecť si bavlnené veci, zadržiavajú pot, človek je vo vlhku a môže nachladnúť,“ upozornil Ivanka.

Nepodceňujte oblečenie

Ponožky musia byť hrubé, pri klzkom teréne môže pomôcť trailová obuv. V zime nie je praktické behať vo voľných teplákoch ktoré podfukujú, hrozia kŕče či prechladnutie. Siahnuť možno po elastickom materiáli.

Kvalitná čiapka je pri nízkych teplotách podľa Ivanku samozrejmosťou. Keď je vonku mínus 11 či mínus 12 stupňov, už by nebehal, svaly môžu byť strnulé a stuhnuté.

V lete si treba obliecť „len to nevyhnutné“. Ivanka odporúča siahať po veciach z ľahkých materiálov, ktoré odvádzajú pot. V horúčavách by bežci nemali zabúdať na šatku, šiltovku a slnečné okuliare. Oplatí sa natrieť i opaľovacím krémom.

Vhodná strava

Pri behu treba myslieť na pitný režim, a to aj v zime. Tekutiny s teplotou tela je ideálne prijímať pravidelne po menších dávkach. Prvoradá by mala byť voda, iontové nápoje slúžia na doplnenie minerálov a energie. Pri pravidelnom behaní odporúča Ivanka piť aj päť litrov vody.

„Voda sama o sebe je základ, ale najmä pri behoch na dlhšie vzdialenosti je dôležité, aby ste aj niečo zjedli,“ poradil. Bežcom odporúča jesť banány a citrusy, majú lepšiu funkciu zadržiavať vodu.

Zo zeleniny by si vybral hlavne reďkovku alebo ľadový šalát, pretože sú ľahké na žalúdok a osviežujúce. V zimnom období ľuďom pomôže i zvýšený príjem vitamínu C napríklad zo sudovej kapusty či rakytníka.

Ilustračné foto

Behanie v zime
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM