ELA Zo zahraničia

Doba ĽADOVÁ? El Niño prinesie ŠIALENÉ počasie plné extrémov. Vyčíňať bude do marca 2024

Fenomén El Niño výrazne zosilnel a podľa odborníkov bude teraz ovplyvňovať počasie minimálne do marca 2024. Čo to znamená?

Ilustračný obrázok k článku Doba ĽADOVÁ? El Niño prinesie ŠIALENÉ počasie plné extrémov. Vyčíňať bude do marca 2024
Zdroj: TASR/AP , TASR/Michal Svítok , TASR/Milan Kapusta

El Niño bude pravdepodobne pretrvávať v Pacifiku počas celej zimy, informovalo Americké centrum pre predpovede klímy (CPC). Podľa klimatológov existuje takmer 100-percentná šanca, že anomália El Niño bude trvať minimálne do marca 2024, a nie je zatiaľ vylúčené, že to nebude aj dlhšie.

V pozore sú aj v Austrálii. Austrálsky úrad pre meteorológiu v utorok oznámil, že zaznamenal klimatický jav El Niňo, ktorý je vo všeobecnosti spájaný so zvyšujúcimi sa teplotami a výraznými suchami, vedúcimi často k ničivým lesným požiarom.

Záplavy, sucho, hurikány

Experti CPC uviedli, že existuje viac ako 95-percentné riziko, že El Niño bude ovplyvňovať globálne počasie počas celej zimy na severnej pologuli, konkrétne minimálne do marca 2024. Hrozí tak, že budeme mať dočinenia so silným javom, ktorý zohreje vodu v rovníkovej oblasti o viac ako 1,5 °C.

„El Niño je tepelná anomália spojená s otepľovaním povrchových teplôt oceánov vo východnom a strednom Pacifiku. V závislosti od regiónu môže spôsobiť extrémne poveternostné javy ako lejaky a záplavy, silnejšie búrky a hurikány, ale aj sucho, s čím je spojené vysoké riziko lesných požiarov,“ informuje iMeteo.sk.

Keď teploty v Tichom oceáne stúpajú, existuje väčšie riziko silných zrážok a silných hurikánov v Severnej a Južnej Amerike a veľké sucho hrozí v regiónoch juhovýchodnej Ázie a severnej Austrálie.

Čo sa týka Európy, tak El Niño môže mať vplyv na to, že zima bude v Európe mierne teplejšia, ako je dlhodobý priemer.

El Niño po 7 rokoch

Keďže El Niño sa posilní na silný stav, existuje veľká pravdepodobnosť, že to bude mať výrazný vplyv aj na nadchádzajúcu vegetačnú sezónu na južnej pologuli. Fenomén okrem iného ohrozuje aj globálne zásoby ryže, ako aj ďalších produktov ako káva, palmový olej, cukor, pšenica a čokoláda z juhovýchodnej Ázie, Austrálie a Afriky.

El Niño sa vyskytol prvýkrát po siedmich rokoch. Svetová meteorologická organizácia v júli varovala, že jav môže mať za následok vyššie teploty v mnohých regiónoch sveta.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM