Zo zahraničia

Dobehla ich karma? Na darknete predávajú dáta Rusov, ktorí si kúpili falošný COVIDPAS

Len za 120 dolárov sa dajú získať údaje z pasov, osobné číslo poistky sociálneho zabezpečenia, telefónne číslo i miesto bydliska.

Ilustračný obrázok k článku Dobehla ich karma? Na darknete predávajú dáta Rusov, ktorí si kúpili falošný COVIDPAS
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com / CC0 1.0

Na darknete a kanáloch sociálnej siete Telegram sa začala predávať databáza občanov Ruskej federácie, ktorí si údajne kúpili falošné očkovacie certifikáty a výsledky PCR testov, napísal v piatok ruský denník Kommersant.

Osobné údaje na predaj

Jeho novinári kontaktovali jedného z predajcov, ktorý im ponúkol databázu pozostávajúcu z tisíc riadkov. Za 120 dolárov (104 eur) by tak získali údaje z pasov, osobné číslo poistky sociálneho zabezpečenia, telefónne číslo i miesto bydliska, ako aj informácie o dátume prijatia certifikátu.

Jevgenij Antipov, programátor a majiteľ kanálu Glaz boga na sieti Telegram, pre Kommersant uviedol, že najväčšia databáza, ktorú zaznamenal, obsahuje osobné údaje viac ako 500-tisíc ľudí vrátane informácií o povinnom zdravotnom poistení.

Údaje o jednej osobe sa podľa Antipova predávajú po 30 až 40 rubľov (0,37–0,49 eura). Ponúkané dáta zatiaľ pochádzajú len z Moskovskej oblasti.

Falošné certifikáty

Podľa Antipova sa informácie o občanoch zhromažďovali vo firmách, ktoré ponúkali falošné certifikáty o očkovaní a testovaní.

Webové stránky, na ktorých sa predávajú falošné certifikáty, sa objavujú takmer každý deň a „nie je prekvapujúce, že sa podvodníci snažia zarobiť peniaze predajom údajov svojich klientov,“ uviedol Ašot Oganesjan, zakladateľ služby DLBI na sledovanie úniku údajov a darknetu. Údaje sa podľa odborníka dajú použiť aj na vydieranie kupujúcich.

Kúpa falošného potvrdenia o očkovaní je v Rusku trestným činom, za ktorého spáchanie hrozí trest odňatia slobody až na jeden rok.

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM