Martin Sýkora Rôzne Technológie

Dobrá práca: Popradčania vyvinuli aplikáciu na sledovanie spotreby energií

Po dvoch rokoch vývoja a testovania skupina Popradčanov spustila webovú aplikáciu na sledovanie výdavkov na energie, ktorá sa venuje šetreniu energií.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá práca: Popradčania vyvinuli aplikáciu na sledovanie spotreby energií
Zdroj: TASR

Cieľom novej aplikácie je zjednodušiť ľuďom sledovanie spotreby a nákladov na energie v ich domácnostiach, rovnako im pomôcť aj pri ich znižovaní.

„V západnej Európe tvoria náklady na energie približne 7 % rodinného rozpočtu, na Slovensku je to 15 až 20 %,“ povedal zakladateľ aplikácie Marián Dlugoš.

Webová aplikácia ponúka prehľad o spotrebe a nákladoch na energie v domácnostiach. Podľa jeho slov majitelia bytov a domov budú môcť na jednom mieste presne vidieť, koľko elektriny, plynu, vody a tepla spotrebovali. „Navyše si budú môcť anonymne porovnať, koľko za energie platia iné domácnosti na celom Slovensku,“ doplnil.

„Nikto z nás nechce platiť za energie viac ako treba. Verím, že každá domácnosť vie tieto peniaze investovať lepšie, ako do poplatkov za energie,“ vysvetlil jej výhody Dlugoš. Do aplikácie môžu jej používatelia odoslať svoje odfotené alebo naskenované faktúry. „Používatelia uvidia už len výslednú spotrebu a celkový Fii index, ktorý zhodnotí energetickú hospodárnosť domácnosti. Na základe neho si ľudia môžu porovnať spotrebu aj s inými domácnosťami,“ uzavrel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM