Správy

Dobré správy: Na Slovensku vzrástol triedený zber odpadov

Množstvo vytriedeného odpadu na Slovensku sa zvyšuje. Potvrdili to údaje ministerstva životného prostredia, pričom ide o prvé ucelené celoročné výsledky od zavedenia rozšírenej zodpovednosti výrobcov.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy: Na Slovensku vzrástol triedený zber odpadov
Zdroj: Mesto Zvolen

V roku 2017 bolo na trh uvedené približne rovnaké množstvo obalov a neobalových výrobkov ako v predchádzajúcom roku 2016, nárast triedeného zberu v obciach medziročne vzrástol až o 17,1 percenta.

Od roku 2016 sú výrobcovia a dovozcovia plne zodpovední za svoje výrobky a obaly aj potom, čo ich predajú spotrebiteľovi a stanú sa z nich odpady. Výrobca tak zodpovedá za svoj produkt počas celého životného cyklu, teda od štádia vývoja až po koniec životnosti výrobku a jeho obalu.

„Výrobcovia prostredníctvom organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) financujú v obciach triedený zber odpadu, jeho dotriedenie, lisovanie, skladovanie a jeho následný zvoz na zhodnotenie a recykláciu,“ ozrejmila generálna riaditeľka OZV ENVI – PAK Hana Nováková. Občan teda za vytriedený odpad neplatí a ušetrené prostriedky môžu obce investovať napríklad do zabezpečenia zberu biologicky rozložiteľného odpadu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM