Správy

Dôchodcom vyplatia vianočný príspevok: Jednorazovo dostanú necelých 13 eur

Aj v tomto roku bude slovenským dôchodcom vyplatený vianočný príspevok. Kedy naň vzniká nárok?

Ilustračný obrázok k článku Dôchodcom vyplatia vianočný príspevok: Jednorazovo dostanú necelých 13 eur
Zdroj: TASR

Dôchodcovia aj na konci tohto roka majú dostať jednorazový príplatok k vianočnému príspevku vo výške 12,74 eura. Nárok na takýto príplatok budú mať tí dôchodcovia, ktorých dôchodok je do dvojnásobku sumy životného minima, teda do 398,96 eura. Návrh na vyplatenie príspevku predložil Ľubomír Vážny (Smer-SD) spolu s ďalšími koaličnými poslancami k novele zákona o sociálnom poistení.

Návrh novely spolu s navrhnutými zmenami dnes odobril parlamentný sociálny výbor a odporučil plénu právnu normu schváliť na najbližšom rokovaní. Jednorazové zvýšenie sumy vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku odklepol parlament aj po minulé roky.

Ani tento rok sa suma meniť nemá a má zostať vo výške 12,74 eura.

„Právna úprava sa pozitívne dotkne poberateľov dôchodkových dávok, ktorých dôchodkový príjem nepresahuje dvojnásobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu,“ priblížil Vážny na rokovaní výboru.

Cieľom novely zákona o sociálnom poistení je zvýšiť dôchodky na Slovensku od budúceho roka o tzv. dôchodcovskú infláciu. Ministerstvo práce navrhuje upraviť model zvyšovania dôchodkových dávok na individuálne zvyšovanie dôchodkov o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. V prípade, že by bola suma zvýšenia dôchodku určená na základe dôchodcovskej inflácie nižšia ako pevná suma určená ako 2 % z priemernej výšky príslušného druhu dôchodku k 30. júnu tohto roka, dôchodok sa má zvýšiť o pevnú sumu.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM