Rôzne Zo Slovenska

Dôchodkyňa Eva má zlaté ruky: Z ovčej vlny vytvára umelecké diela

Bývalá učiteľka sa prírodného materiálu nezľakla. Jej diela uvidíme už o niekoľko dní aj v Žiari.

Ilustračný obrázok k článku Dôchodkyňa Eva má zlaté ruky: Z ovčej vlny vytvára umelecké diela
Zdroj: TASR

Umelecké diela z ovčej vlny upravenej plstením z dielne Evy Pokornej predstaví najnovšia výstava v žiarskom Mestskom kultúrnom centre (MsKC). Autorskú výstavu s názvom Vo vlne je pravda sprístupnia v piatok 16. marca a potrvá do 11. mája. Aj keď bol celý život Pokornej ako učiteľky základnej umeleckej školy spojený s tvorivosťou, k vlastnej tvorbe sa dostala až neskôr. Ako dôchodkyňa sa presťahovala do obce Malá Lehota, ktorá je obklopená prírodou.

,,Tu sa mi naskytlo dosť času, miesta a inšpirácie na vlastnú realizáciu. Neskôr, keď sme začali s chovom oviec, bolo o všetkom rozhodnuté. Vlna, ktorú nám dávajú naše ovečky, nie je síce veľmi používaná na plstenie, no ja som našla spôsob, akým možno spracovať aj túto kvalitu," uviedla autorka sama o sebe.

Táto vlna je podľa jej slov drsnejšia, takže ju pre jej pevnosť a zaujímavú štruktúru používa ako základ. Naň potom kladie farbenú vlnu z oviec Merino, ktorú kupuje v zahraničí.

,,Mojou hlavnou inšpiráciou je okolitá krajina a pozorovanie prírody vo všetkých premenách počas celého roka. V dielach, ktoré vystavujem, sa spája skutočný obraz prírody vo všetkých jej krásach a premenách s pravosťou hodnotného materiálu, akým je práve prírodná vlna," podotkla Pokorná.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM