Jakub Forgács Regióny

Dočká sa Muránsky hrad aj tento rok? Ďalšia obnova klenotu regiónu je neistá

Samospráva ešte nevie, či bude môcť v tomto roku pokračovať v obnove hradu. Prečo je obnova Hradu Muráň neistá?

Ilustračný obrázok k článku Dočká sa Muránsky hrad aj tento rok? Ďalšia obnova klenotu regiónu je neistá
4
Galéria
Zdroj: TASR

Ďalšia obnova Muránskeho hradu nad obcou Muráň v Revúckom okrese je zatiaľ neistá. Informoval o tom starosta Roman Goldschmidt, podľa ktorého samospráva doteraz nevie, či jej projekt v rámci programu Obnovme si svoj dom bude podporený.

„Na stránke ministerstva kultúry sú zatiaľ zverejnené iba žiadosti subjektov, ktoré sa o podporu uchádzajú, podporené projekty však ešte nie. Verím, že dotáciu nakoniec získame a pôjdeme v obnove ďalej, keďže na hrade pracujeme už štyri roky. Tú prácu tam vidno a bola by škoda nepokračovať,“ priblížil starosta.

Súčasná situácia však podľa jeho slov spôsobí oproti vlaňajšku časový sklz v záchranných prácach na hrade. „Vlani sme začínali 9. mája. Tohto roku, ak všetko pôjde dobre, začneme možno niekedy v júni,“ podotkol s tým, že práce budú v závislosti od poveternostných podmienok trvať niekedy do polovice októbra.

Minulý rok pracovalo na Muránskom hrade 18 nezamestnaných z obce, ktorí sa pod vedením koordinátora pamiatkovej obnovy Kamila Nováčika zamerali na miesta akútne vyžadujúce zásah. Šlo predovšetkým o Hlavnú vežu, Koháryho palác a prejazdovú prístavbu Hlavného paláca s kaplnkou. Na hrade prebiehal aj archeologický výskum, ktorý bol podľa koordinátora vykonaný z dôvodu overenia možností odvodnenia Protitureckého bastiónu a doskúmania istých detailov pre architektonicko-historický výskum.

Obnova Hradu Muráň v OBRAZOCH
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM