Rôzne

Doktor Marián Jánoš poukázal na nové štúdie: Očkovanie nespôsobuje autizmus!

Móda "antivaxerov" sa rozšírila ako mor. S príchodom internetu ich počet stále narastá. Odborníci preto bijú na poplach.

Ilustračný obrázok k článku Doktor Marián Jánoš poukázal na nové štúdie: Očkovanie nespôsobuje autizmus!
Zdroj: TASR

Slovenská polícia je aktívna aj na sociálnej sieti Facebook. Okrem svojho tradičného oficiálneho profilu spravuje stránku Hoaxy a podvody – Polícia SR. Prostredníctvom tejto stránky muži zákona poukazujú na rôzne nepodložené a často aj úplne nezmyselné správy, ktoré sa šíria vodami internetu.

Aktuálne prizvali na spoluprácu doktora Mariána Jánoša. V prvej časti rozhovoru s lekárom sa polícia zamerala na obľúbenú tému posledných rokov – očkovanie a autizmus.

Ako doktor Jánoš poukazuje, tvrdenie, že očkovanie spôsobuje autizmus je tu s nami v nezmenenej podobe od 90. rokov minulého storočia. V roku 1998 bola totiž v prestížnom časopise publikovaná štúdia, ktorá naznačuje, že môže existovať súvis medzi podaním istej trojvaxíny a vznikom autizmu.

Netrvalo dlho a vznikli početné skupiny rodičov, ktorí túto domnienku považujú za pravdivú, pričom sa o tomto tvrdení snažia presvedčiť aj svoje okolie.

„Neskôr sa ukázalo, že táto štúdia vychádzala zo zlých údajov a bola stiahnutá a všetci jej autori okrem jedného od nej odstúpili,“ povedal pre video polície lekár Marián Jánoš.

Štúdia z roku 1998, v ktorej je tvrdenie o súvislosti vakcíny s autizmom a na ktorú sa často odvolávajú zástancovia neočkovania, sa zaoberala len 12 deťmi. Najnovší výskum však desať rokov dôkladne pozoroval vyše 650 000 dánskych detí. Súvislosť medzi očkovaním a vznikom autizmu sa neprejavila.

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM