Rôzne

Dôležité rady turistom: Vzdelávajte sa a využívajte služby vodcov a sprievodcov!

Zimná sezóna sa tento rok začala viacerými výjazdmi horských záchranárov. Oproti roku 2014 stúpol počet ich výjazdov počas vianočných sviatkov až trojnásobne a viac takmer o tretinu je ich aj v porovnaní s minulým rokom.

Ilustračný obrázok k článku Dôležité rady turistom: Vzdelávajte sa a využívajte služby vodcov a sprievodcov!
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Podľa šéfa Horskej záchrannej služby (HZS) Jozefa Janigu môže za to z časti aj neznalosť pohybu v zľadovatenom teréne, nesprávny výstroj resp. nedostatočná príprava na túru.

„Dlhoročne odporúčame návštevníkom, aby využívali kurzy pre lepší pohyb a záchranu v horách v oblasti horolezectva a skialpinizmu. Ak nie, tak by mali využívať aspoň služby horských sprievodcov alebo vodcov,“ upozornil Janiga. Aj v tomto segmente podľa neho sú ‚šmejdi‘, ktorí poskytujú služby bez príslušných povolení. HZS preto odporúča všetkým návštevníkom, ktorí takéto služby chcú využívať, aby si overili, či títo sprievodcovia a vodcovia majú potrebnú akreditáciu, vzdelanie a živnostenské oprávnenie. Horskí sprievodcovia majú oprávnenie sprevádzať turistov po vysokohorské chaty, ďalej nad chatu do oblastí horských sediel a na vrcholy štítov sú to horskí vodcovia.

Končiaci sa rok 2017 je zatiaľ v súvislosti s úrazovosťou v slovenských horách pre horských záchranárov náročnejší ako ten predošlý. „Niekedy v auguste sme bilancovali, že rok 2017 sa vyvíja lepšie, žiaľ celá jeseň a rýchly nástup zimy nám štatistiky veľmi nepríjemne skreslil,“ konštatoval Janiga s tým, že za 24 mesiacov zasahovala HZS už takmer 2500-krát a v horách zahynulo už 28 ľudí. Vlani pritom absolvovala niečo cez 2230 výjazdov. Štatistiky negatívne zdvihli najmä uplynulé vianočné sviatky, keď museli horskí záchranári za tri dni pomáhať 84 zraneným ľuďom, vo väčšine prípadov šlo o pošmyknutie sa na zľadovatenom teréne.

Úvahy o uzatvorení turistických chodníkov v prípade takto zlých podmienok však podľa šéfa HZS nie je riešenie. „Na jednej strane my v tomto nemáme žiadne kompetencie a na strane druhej, pre niektoré skupiny ako napr. horolezcov, sú tieto podmienky veľmi dobré. Keď to porovnám s dopravou, na cestách je tiež množstvo nehôd a teraz kvôli tomu nejdeme zatvárať diaľnice a iné komunikácie. Je to skôr o tom, že ľudí treba správne informovať, navádzať a hlavne vzdelávať, aby sa z tých hôr vracali zdraví,“ upozornil Janiga.

Turistické chodníky na horách sú naďalej zľadovatené, v najbližších dňoch má snežiť a fúkať silný vietor, takže podmienky na pohyb v teréne sa ešte zhoršia. HZS preto odporúča turistom zvážiť túru, prípadne sa dobre vystrojiť a nosiť so sebou stúpacie železá a mačky. „V pásme lesa postačia jednoduchšie, nad hornú hranicu lesa už treba mať klasické horolezecké stúpacie železá a cepín. Základom je tiež správna obuv a oblečenie,“ uzatvára Janiga.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM