Svet Zo zahraničia

Donald Trump a Kim Čong-un sa zišli v Hanoji na svojom druhom summite, FOTO

Vo vietnamskom Hanoji sa v stredu začal druhý summit amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kima Čong-una.

Ilustračný obrázok k článku Donald Trump a Kim Čong-un sa zišli v Hanoji na svojom druhom summite, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Obaja si s úsmevom podali ruky a Trump uviedol, že na ich prvom summite došlo k veľkému pokroku, pričom vyjadril nádej, že tento summit sa mu vyrovná alebo bude ešte úspešnejší. „Myslím si, že najväčší pokrok bol náš vzťah, je naozaj dobrý,“ konštatoval šéf Bieleho domu a Kimovi povedal, že Severná Kórea má úžasný ekonomický potenciál. Na otázku, či zo summitu vzíde politická deklarácia o ukončení kórejskej vojny, odpovedal: „Uvidíme.“

Kim vyslovil podľa agentúry AP presvedčenie, že sa dosiahnu „skvelé výsledky, ktoré každý privíta“. Rozhodnutie amerického prezidenta začať dialóg medzi oboma krajinami označil za „odvážne“. Taktiež ocenil, že sa zišli opäť, pričom bolo treba vynaložiť veľa úsilia a trpezlivosti, aby sa schôdzka znovu konala.

Po uvítacom ceremoniáli v hoteli Metropole mali na programe rozhovor medzi štyrmi očami iba v prítomnosti tlmočníkov a následne spoločnú večeru za účasti najbližších spolupracovníkov. Vo štvrtok majú pokračovať v ďalších rozhovoroch o denuklearizácii Kórejského polostrova.

Americký prezident sa predtým vyjadril, že Severná Kórea má ekonomický potenciál, aký v dejinách dosiaľ takmer nemal obdobu, ak sa vzdá vývoja jadrových zbraní. „Potenciál je ÚCHVATNÝ, skvelá príležitosť, takmer ako žiadna iná v histórii, pre môjho priateľa Kim Čong-una,“ napísal na Twitteri len niekoľko hodín pred schôdzkou s Kimom.

Trump s Kimom absolvovali svoj prvý, historický summit vlani v júni v Singapure. Išlo o vôbec prvé stretnutie lídrov USA a KĽDR. Obaja politici sa zaviazali, že budú pracovať na úplnej denuklearizácii Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky, ktoré žiadal Pchjongjang. Veľmi všeobecne formulovaná dohoda však bezprostredne nepriniesla hmatateľné výsledky.

Trump a Kim sa zišli v Hanoji na svojom druhom summite
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM