Zo zahraničia

Donalda Trumpa nominovali na Nobelovu cenu mieru. V čom vidia jeho zásluhy?

Nejde o Trumpovu prvú nomináciu na túto cenu - v roku 2018 ho Tybring-Gjedde nominoval po jeho summite so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

Ilustračný obrázok k článku Donalda Trumpa nominovali na Nobelovu cenu mieru. V čom vidia jeho zásluhy?
Zdroj: TASR/AP

Amerického prezidenta Donalda Trumpa nominovali na Nobelovu cenu mieru pre jeho úsilie sprostredkovať nadviazanie mieru medzi Izraelom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE), informovala v stredu televízia Sky News.

Trumpa nominoval nórsky politik a člen parlamentu za pravicovú Pokrokovú stranu Christian Tybring-Gjedde, uviedla televízia Fox News.

„Pre jeho zásluhy si myslím, že spravil pre nadviazanie mieru medzi národmi viac ako väčšina ostatných nominantov na túto cenu,“ povedal Tybring-Gjedde pre Fox News.

Washington v utorok oznámil, že Izrael a SAE 15. septembra podpíšu v Bielom dome prelomovú dohodu o normalizácii vzájomných diplomatických vzťahov.

Oznámenie prišlo len mesiac po tom, ako Izrael a SAE 13. augusta oznámili, že dosiahli dohodu o normalizácii vzájomných diplomatických vzťahov, na ktorú by mala nadväzovať celá škála bilaterálnych dohovorov.

„Pretože očakávame, že aj iné krajiny Blízkeho východu pôjdu v šľapajach SAE, táto dohoda by mohla zásadne zmeniť Blízky východ na oblasť kooperácie a prosperity,“ uviedol nórsky politik a dodal, že „nie je veľkým zástancom“ Donalda Trumpa, mnohí ľudia však už cenu mieru získali, aj keď toho urobili menej.

Nejde o Trumpovu prvú nomináciu na túto cenu – v roku 2018 ho Tybring-Gjedde nominoval po jeho summite so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Cenu však nedostal. Minulý rok nominovali na Nobelovu cenu mieru 318 ľudí.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM