red . Zo Slovenska

Doporučeným zásielkam odzvoní: Finančná správa ich pošle elektronicky. Kde ich nájdete?

Finančná správa mení od 1. januára 2022 spôsob komunikácie s klientmi na obojsmernú elektronickú komunikáciu. Čo to znamená a kde nájdete svoje zásielky?

Ilustračný obrázok k článku Doporučeným zásielkam odzvoní: Finančná správa ich pošle elektronicky. Kde ich nájdete?
Zdroj: TASR

Finančná správa (FS) začne od 1. januára 2022 doručovať dokumenty daňovým subjektom elektronicky v zmysle zákona o e-Governmente. Za hlavný benefit obojsmernej elektronickej komunikácie (OBK) považuje zefektívnenie a zrýchlenie vzájomnej komunikácie medzi FS a podnikateľmi.

Pripravte sa na zmenu

Prechod na digitalizáciu a elektronizáciu však na druhej strane môže podnikateľom spôsobiť problémy. Prevzatie listovej zásielky od daňového úradu na pošte zvládne každý, prácu s elektronickou schránkou Slovensko.sk už každý zvládnuť nemusí.

O tom, ako sa pripraviť na túto legislatívnu zmenu, sme sa porozprávali s majiteľom portálu pre podnikateľov efektívnejšie.sk Mgr. Martinom Jurkovičom.

V čom nastáva od 1. januára 2022 hlavná zmena v komunikácii s finančnou správou?

Hlavná zmena nastáva v doručovaní úradných zásielok z daňového úradu. Kým do konca roka 2021 sú zásielky daňovým subjektom posielané listinne poštou, od 1. januára budú posielané a doručované elektronicky do schránky Ústredného portálu verejnej správy Slovensko.sk. Touto zmenou skončia „žlté lístky“ z daňového úradu a odpadne státie na pošte kvôli prevzatiu zásielky. Daňový subjekt si zásielku prevezme elektronicky cez svoj počítač.

Prečo hovoríme o prechode na tzv. obojsmernú elektronickú komunikáciu?

O prechode na obojsmernú elektronickú komunikáciu hovoríme preto, lebo doteraz fungovala jednosmerná elektronická komunikácia medzi finančnou správou a daňovými subjektami. Daňové subjekty odosielali dokumenty daňovému úradu povinne elektronicky cez portál finančnej správy. Daňový úrad ale neposielal dokumenty elektronicky, ale listinne, teda poštou.

Bude obojsmerná elektronická komunikácia povinná pre všetkých podnikateľov?

OBK bude povinná pre tých podnikateľov, ktorí majú aktivovanú elektronickú schránku Slovensko.sk na doručovanie. Elektronickú schránku majú aktivovanú na doručovanie všetky právnické osoby, ale fyzické osoby (živnostníci) ju automaticky aktivovanú nemajú. Môžu si ju ale aktivovať.

Ako sa elektronická schránka Slovensko.sk aktivuje na doručenie, sa dočítate na ďalšej strane.

Prečítajte si aj

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM