Veronika Ondo-Cholewová Regióny Zo Slovenska

Doprajte si zážitok: 3 náučné chodníky v okolí Michaloviec, ktoré vás dostanú

Vybrali sme 3 náučné chodníky v okolí Michaloviec, ktoré radíme zažiť. Vo všetkých troch prípadoch pritom ide o nenáročné prechádzky, ktoré zvládnu i neturisti.

Ilustračný obrázok k článku Doprajte si zážitok: 3 náučné chodníky v okolí Michaloviec, ktoré vás dostanú
6
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Rozhodne sa po nich oplatí merať cestu. Prinášame vám tri tipy na náučné chodníky v okolí Michaloviec. Vo všetkých troch prípadoch ide pritom o nenáročné prechádzky, ktoré zvládnu aj neturisti. Ak patríte medzi tých, ktorí by sa radi vybrali na ľahkú turistiku a strávili čas na čerstvom vzduchu, nechajte sa inšpirovať…

Naozajstný raj

Ako prvé miesto letného spoznávania okolia Michaloviec sme si vybrali Vtáčí raj v dedinke Senné. Z Michaloviec je to asi 17 kilometrov smerom na juh po ceste č. 555, z ktorej v Palíne odbočíte doľava. Pri kostole v Sennom sa vydáte po zelenej značke popri kanáli Čierna voda.

Potom sa ocitnete v tesnej blízkosti začiatku náučného chodníka. Neďaleko neho zbadáte aj Senianský kaštieľ zo 17. storočia. Po pár minútach už vchádzate do Národnej prírodnej rezervácie Senné rybníky, ktorá je jedna z najvýznamnejších ornitologických lokalít v strednej Európe.

Po ľavej strane uvidíte lúky a mokrade, napravo môžete sledovať život na rybníkoch. Po pätnástich minútach voľnej chôdze prídete k pozorovacej veži. Poskytne vám výhľad do širokého okolia. Náučný chodník Vtáčim rajom vám na informačných tabuliach poskytne podrobné informácie nielen o hniezdiacich vtákoch, ale aj o histórii celého územia.

Chodník k lesom

Známa hrnčiarska obec Pozdišovce má už 8 rokov otvorený turisticko-náučný chodník, ktorý začína v centre obce (pri evanjelickom kostole) a pokračuje cez niekdajšie vinice popri poľovníckej chate a rybníku až na Pozdišovskú pahorkatinu či Pozdišovský chrbát, tiahnúci sa od Bánoviec nad Ondavou na sever po Strážske, resp. Kladzany.

Lokalitu Pozdišovský chrbát tvoria lesy a obec uvádza, že tu žije aj orol kráľovský, či orol krikľavý. Vyskytujú sa tu aj ropuchy, líšky, kuny a srnce. Z chránených chrobákov tu žije roháč obyčajný a fúzač veľký.

Najzaujímavejšou typickou rastlinou je konvalinka voňavá. Tento typ lesov bol v minulosti premenený na kultúrnu krajinu, zachovali sa už iba zvyšky, ale prechádzku si určite užijete vďaka krásnej prírode všade naokolo.

Vinohradnícky chodník

Tohto roku pribudol vo Vinnom náučný vinohradnícky chodník s názvom Za viňanskima jatkami. Ide o cestičku k starým vinohradníckym vínnym domčekom a vinohradníckym lokalitám. Chodník sa tiahne od Zemplínskej šíravy cez vinice na Senderove popri Vinianskom jazere cez Blatco do centra obce.

Chodník má približne 14 kilometrov a spája všetky vinohradnícke lokality Vinného. Je prístupný pre peších turistov, ale aj pre milovníkov miernej horskej cyklistiky. Obzvlášť zaujímavé sú samotné výhľady so scenériami viníc a okolitej krajiny. Popri prechádzke sa dozviete z informačných tabúľ mnoho z histórie vinohradníctva.

Na naše tipy sa môžete pozrieť aj obrazom vo fotogalérii.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

OBRAZOM: Aj takéto pekné výlety si môžete dopriať v okolí Michaloviec
6
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM