Lifestyle

Doprajte si zdravé chrumkanie: Táto DOBROTA z prírody prospieva mozgu i nervovému systému

Maškrtenie môže byť aj zdravé! Odborníci radia, aby ste si túto dobrotu dávali pravidelne.

Ilustračný obrázok k článku Doprajte si zdravé chrumkanie: Táto DOBROTA z prírody prospieva mozgu i nervovému systému
Zdroj: Unsplash.com , Dnes24.sk , Unsplash.com

Mandle sú zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, nemali by preto chýbať v jedálničku počas celého roka.

Ich konzumáciou si možno zabezpečiť prísun viacerých živín ako vitamíny A, E, B, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok, draslík, mangán, železo, selén a sodík. Poukázal na to Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na sociálnej sieti.

Telo sa vám poďakuje

„Prospejú napríklad nášmu mozgu a nervovému systému, pretože obsahujú riboflavín (vitamín B2) a L-karnitín, ktoré podporujú zvýšenie aktivity mozgu, tvorbu nových nervových dráh a tým znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Pre obsah fosforu a vápnika sú mandle výborné pre zdravie našich kostí, zubov a chránia nás pred rizikom vzniku osteoporózy,“ povedala Katarína Blažová z Poradne zdravia RÚVZ Bratislava.

Jedzte ich pravidelne!

Pravidelná konzumácia môže podľa RÚVZ pomôcť zvýšiť úroveň tzv. dobrého cholesterolu a zároveň znížiť hladinu tzv. zlého cholesterolu. Priblížil, že vitamín E pôsobí ako silný antioxidant a chráni imunitu a znižuje riziko ochorení srdca. Vďaka prítomnosti mastných kyselín – linolovej a linolénovej pomáhajú mandle aj pri znižovaní zápalových procesov.

Podľa RÚVZ majú blahodarný vplyv aj na pokožku a pomáhajú i pri chudnutí, keďže spôsobujú pocit sýtosti.

Približne štyri až päť mandlí denne zabezpečí aj dostatok vlákniny.

Mandle sa považujú za orechy, avšak ide o semeno mandľovníka, ktoré je ukryté v tvrdom jadre (kôstke). Existuje asi 30 druhov mandlí, ozrejmil RÚVZ Bratislava. Najviac nutričných zložiek možno prijať, ak sa konzumujú celé spolu s hnedou šupkou. Na priamu konzumáciu sa využívajú tzv. sladké druhy mandlí. Z horkých druhov sa vyrába mandľový olej, vhodný na ochutenie rôznych pokrmov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM