Správy Regióny

Dopravný podnik chce na Špitálskej spustiť zabezpečovacie práce na trati

Cieľom zabezpečovacích prác je obnovenie prevádzky tohto úseku. Ich súčasťou nie je budovanie novoplánovanej zastávky.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný podnik chce na Špitálskej spustiť zabezpečovacie práce na trati
11
Galéria

Rekonštrukcia električkovej trate na Špitálskej ulici v Bratislave je už dva týždne zastavená. Dopravný podnik Bratislava (DPB) však oznámil pokračovanie zabezpečovacích prác na trati. Podľa informácií by sa s nimi malo začať už tento týždeň.

„Cieľom zabezpečovacích prác je obnovenie prevádzky tohto úseku. Ich súčasťou nie je budovanie novoplánovanej zastávky,“ povedala hovorkyňa DPB Adriana Volfová. Budovanie zastávky na Mariánskej je pozastavené a bude predmetom samostatných stavebných konaní.

Podali podnet na prokuratúru

DPB už avizoval, že z dôvodu vynúteného zastavenia stavebných prác hrozí havarijný stav, ktorý môže vyústiť až do prerušenia premávky električiek v celej Bratislave. Vedenie podniku podalo pre zastavenie rekonštrukcie aj podnet na prokuratúru.

„DPB je nútený vzhľadom na vzniknutú situáciu podať čo najskôr žiadosť o nové stavebné povolenie. Dovtedy bude realizovať zabezpečovacie práce na základe ohlášky na Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK),“ avizoval nedávno generálny riaditeľ DPB Milan Urban.

Okrem zastavenia premávky električiek hrozí podľa podniku aj predraženie celého plánovaného projektu rekonštrukcie električkovej trate na Špitálskej, a to vzhľadom na náklady súvisiace so zabezpečovacími prácami pri zastavení výstavby.

Problémom je zastávka

Podľa BSK je dôvodom, prečo práce ustali, plánovaná zastávka. Práve pre ňu podali sťažnosť obyvatelia dotknutého bytového domu na Špitálskej. Ak by sa vybudovala, tak ako sa plánovalo, bránila by im dostať sa s autami z dvora na ulicu. S autami by museli totiž prechádzať priamo cez zastávku, na ktorej by stáli ľudia. Obyvatelia podali dve odvolania voči dvom stavebným povoleniam. Prvé sa týka električkovej trate a jej rekonštrukcie. Druhé stavebné povolenie, voči ktorému sa odvolali, vydal magistrát a týka sa zastávky.

„Ten postup, ktorý by sme mi veľmi radi dosiahli, je, že by sa zrušilo zastavenie stavebných prác tak, aby sa okamžite mohla električková trať dorobiť. Či bude električková trať tu, alebo o 100 metrov ďalej, sa môže rozhodovať neskôr,“ povedal v piatok (22. 9.) riaditeľ Odboru dopravy Úradu BSK Ladislav Csáder.

Stanovisko ministerstva

Rekonštrukciu električkovej trate na Špitálskej ulici dočasne pozastavili pred dvoma týždňami. Ministerstvo zastavenie prác požadovalo, pretože podľa neho rekonštrukcia nebola povolená v súlade so zákonom a v procese nastali vážne pochybenia. Za svojím rozhodnutím si stojí a vec sa podľa rezortu musí vrátiť na opätovné prerokovanie. „Je teraz úlohou DPB, magistrátu aj BSK, aby opravili chyby a čo najrýchlejšie zopakovali zákonné procesy potrebné na opätovné sprevádzkovanie trate,“ podotklo ministerstvo.

Rekonštrukcia za viac ako 2,5 milióna eur sa začala začiatkom augusta a podľa odhadov mala trvať tri mesiace.

Rekonštrukcia Špitálskej
11
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM