Webnoviny - Svet

Dostál podal trestné oznámenie v kauze Rozinových vinohradov

WEBNOVINY.SK

Ondrej Dostál žiada prešetriť, či v súvislosti s uzavretím Dohody o urovnaní medzi SPF ako žalobcom a Rozinovcami ako žalovanými neprišlo k spáchaniu trestného činu podvodu.Foto: SITA/Marián PeigerBRATISLAVA 23. mája (WEBNOVINY) – Trestné oznámenie v kauze tzv. Rozinových vinohradov dnes na generálnej prokuratúre podal podpredseda OKS a poslanec Národnej rady SR Ondrej Dostál. Žiada prešetriť, či v súvislosti s uzavretím Dohody o urovnaní medzi Slovenským pozemkovým fondom (SPF) ako žalobcom a Alexandrom Rozinom a Ľubicou Rozinovou ako žalovanými neprišlo k spáchaniu trestného činu podvodu, prípadne iných trestných činov.

Ako uviedol pre SITA Dostál, dohoda o urovnaní bola uzatvorená dňa 7. septembra 2009 a týkala sa pozemkov v katastrálnom území Bratislava – Vinohrady, ktoré boli predmetom sporu. Žalovaní tvrdili, že tieto pozemky vydržali ako dobromyseľní držitelia na základe kúpnej zmluvy medzi nimi a štátom zastúpeným Komplexným výskumným ústavom vinohradníckym a vinárskym, š.p. zo dňa 16. júna 1990. Okolnosti vydržania boli predmetom trestného stíhania, ktoré však bolo zastavené. SPF zastával v žalobe názor, že žalovaní manželia Rozinovci vlastníctvo k predmetným pozemkom nenadobudli, pretože neboli dobromyseľnými držiteľmi. Dohoda bola založená na tom, že SPF uznal vlastnícke právo manželov Rozinovcov, k predmetným pozemkom a manželia Rozinovci sa vzdali údajného nároku (pohľadávky) voči SPF, ktorý mali získať na základe Zmluvy o postúpení pohľadávky zo dňa 20. júla 2006 uzatvorenej údajne s Evou Šimonyiovou. „Tá však tvrdí, že s manželmi Rozinovcami žiadnu Zmluvu o postúpení pohľadávky nikdy nepodpísala, čo vyplýva z obsahu článku Vysoká hra, ktorý bol uverejnený v týždenníku Plus 7 dní č. 17/2011, ako aj z čestného prehlásenia Evy Šimonyiovej zo dňa 19. apríla 2011, ktorého kópiu som odovzdal ako kópiu k trestnému oznámeniu prokuratúre,“ uviedol podpredseda OKS.

Dostál už jedno trestné oznámenie vo veci týchto pozemkov podal v roku 2005

Upozorňoval v ňom na skutočnosť, že Rozinovci v roku 2002 pozemky vydržali na základe kúpnej zmluvy z roku 1990 s Komplexným výskumným ústavom vinohradníckym a vinárskym. „Notárska zápisnica o vydržaní sa opiera o dokumenty, ako vyjadrenia SPF alebo mestskej časti Bratislava – Nové Mesto, no ani jeden z týchto orgánov neeviduje takéto vyjadrenie vo svojej evidencii,“ upozornil Dostál. Na zmluve je pritom podpis Antona Navaru, je však datovaná mesiac predtým, než sa Navara ujal funkcie. „Prokuratúra vec zahrala do autu s tým, že skutok sa nestal, potom, že sa stal, ale je premlčaný,“ tvrdí Dostál.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM