Tatiana Bóriková Regióny

Dovolenka s deťmi - zabavme sa hrami s detstva

Vraj najobľúbenejšie ženské meno u mužov je Lenka. Lebo všetko, čo majú najradšej, končí na lenka. Dovolenka, milenka, pálenka. Na tento vtip som si spomenula pri písaní tohto článku o dovolenkách. S deťmi.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenka s deťmi - zabavme sa hrami s detstva
Zdroj: pixabay

Prázdniny sú síce v plnom prúde, ale možno niektorých z vás vytúžená dovolenka ešte len čaká. Mnohí trávime dovolenku hromadnú, čiže s príbuznými, priateľmi, známymi, našimi deťmi, ich deťmi, jeho deťmi atď. Jednoducho s deťmi. Aj keď ju trávite ako rodina sami, určite si vaše deti na novom mieste nájdu nových kamarátov lebo deti prirodzene vyhľadávajú spoločnosť rovesníkov. Len im k tomu treba trošku pomôcť. A hlavne im vytrhnúť z rúk mobil alebo tablet.

Guma a guličky

A preto je dobré trošku oprášiť overené hry našej mladosti. Napríklad taká guma. Na skákanie, samozrejme. Pamätáte sa ešte? Hádam nebolo susedy, ktorá by o našu gumu prevlečenú cez lavičky pred panelákom nezakopla. A niečo štipľavé nezahundrala popod nos. Stačia tri deti, dve držia gumu, tretie preskakuje. Keď sú deti len dve, poslúži aj strom, vyššie spomenutá lavička alebo čokoľvek v úlohe stojana. Kto náhodou pozabudol pravidlá, na youtube je niekoľko návodov. Keď sme robili program pre deti v tábore a vytiahli gumu, väčšina dievčat netušila, čo sa chystáme robiť. Rýchlo si však skákanie cez ňu zamilovali. Alebo také guličky, obľúbená hra našej mladosti pre chlapcov. Dajú sa zakúpiť aj dnes. Sklenené, dúhové, hlinené. Sklenené majú v každom väčšom hráčkarstve. Ja som teda guľky nehrala, ale pamätám si, že všetci chlapci zo sídliska áno. Tak asi to bola dobrá hra. Na internete je tiež niekoľko videí, ak by si niekto potreboval osviežiť pamäť.

Skrývačky a hľadačky

No a potom taká klasika – badminton, loptové hry, frisbee – čiže lietajúci tanier. Po niekoľkoročných skúsenostiach s deťmi a prácou v letných táboroch, môžem však presne povedať, čo deti milujú najviac. Hľadanie. Čohokoľvek. A tým nemám na mysli len stratené ponožky alebo šiltovky. Aj keď veľmi často sa hľadajú práve tie. Ak sa teda nechcete pozerať na znudené deti čumiace do mobilov, vymyslite im hru. Po dvore, na záhrade, ihrisku, pláži alebo kdekoľvek ste, rozmiestnite čokolvek, čo máte práve po ruke – loptičky, šišky, jablká atď. a podľa toho pomenujete hru. My sme napríklad hľadali zatúlané vajíčka od popletenej sliepky, dobre poslúžili žlté plastové obaly z kinderiek. Čím lepšie ich ukryjete, tým dlhšie máte od detí pokoj. Buďte však niekde nablízku, aby ste nakoniec vy, naopak, nehľadali zatúlané deti.

Indície

Osvedčená a veľmi zábavná je tiež hra s indíciami, ktorá môže mať niekoľko variácií. Vymyslite si nejakú vetu, heslo, odkaz alebo niečo vtipné, rozstrihajte jednotlivé slovíčka na samostatné papieriky a hra sa môže začať. Buď dáte deťom nejakú mapku, na základe ktorej majú indície nájsť, napr. za štartom 10 krokov rovno, potom dva kroky doprava a tam nájdu kameň, pod ktorým bude ukrytý papierik s nejakým slovíčkom. Podobným spôsobom nájdu všetky papieriky a ich úlohou bude zoradiť ich tak, aby veta dávala zmysel.

Druhou možnosťou je vymyslieť niekoľko vtipných alebo športových disciplín, po zdolaní ktorých dostanú za odmenu indíciu. Základ je, aby nastrihané papieriky so slovíčkami nedostali v správnom poradí, ale sami ich skúsili poskladať tak, aby im vyšlo správne heslo. Naše posledné napríklad znelo: “Kto prvý správne heslo odhalí, lesná víla ho štedro odmení”. A čuduj sa svete, kde sa zvala, tu sa vzala, lesná víla pri nás stála. Aj s lízatkami. Lebo deti sú deti a sladká odmena na úspešnom konci hry je dôležitá. Doteraz sa však nevedia ujednotiť, či bola tá víla skutočná alebo nie.

Áno, viem, pripraviť niečo také si od nás vyžaduje trošku kreativity, energie i času, ale buďme k sebe úprimní – kedy si nájdeme na deti viac času, ak nie práve počas dovolenky. Prázdniny sú jedným z mála období, keď sa aj my môžeme spontánne vrátiť do detských čias, tak si tú našu dovolenku s deťmi poriadne spolu užijme. Pálenka, či prípadná milenka počká. Krásne zábavné leto.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM