Rastislav Búgel Cestovanie

Dovolenka v Chorvátsku sa tento rok PEKELNE predraží! Očakávajú sa cenové REKORDY

Tohtoročná dovolenka pri Jadrane môže vyjsť poriadne draho. Chorváti majú najvyššiu infláciu v celej eurozóne.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenka v Chorvátsku sa tento rok PEKELNE predraží! Očakávajú sa cenové REKORDY
10
Galéria

Inflácia v Chorvátsku dosiahla počas februára 4,8 percenta. Na základe odhadov Eurostatu o tom informoval portál novinky.cz s tým, že Chorvátsko malo počas druhého mesiaca 2024 najvyššiu infláciu v celej eurozóne.

Inflácia vo výške 4,8 percenta bola skoro dvakrát vyššia než priemerný rast cien v Európskej únii.

„Vlani, keď Chorvátsko od januára zaviedlo euro, dosiahla priemerná inflácia 8,4 percenta. O rok pred tým v roku 2022 ale dosahovala tamojšia inflácia dokonca 11 percent, tak ako v iných krajinách za ňu mohli ešte covid a začiatok vojny na Ukrajine,“ píše server.

A hoci najnovšie čísla ukazujú, že inflácia sa postupne brzdí, rast cien sa nezastavil a počas leta to pocítia aj turisti.

Už len ceny v eurách

Od začiatku tohto roka už v chorvátskych obchodoch neplatí povinnosť zobrazovať dvojité ceny – v kunách a v eurách. Na cenovkách v obchodoch tak už nájdete iba eurovú sumu. Podľa najnovších údajov stále prepočítava ceny na kuny 94 percent domácich.

„Ľudia sa tak snažia kontrolovať, aby nechcene veľa neutrácali a vyšli s peniazmi,“ povedal chorvátskemu rozhlasu jeden z autorov prieskumu.

Rekordné ceny

Podľa portálu Croatiawise.com, ktorý porovnáva údaje o cenách pre turistov, musia návštevníci Chorvátska v tohtoročnej letnej sezóne počítať s ďalším zdražením na nové rekordy.

„Očakávajte, že ceny v Chorvátsku budú v roku 2024 na všetkých dobových maximách, dokonca vyššie, než v minulom roku, kedy už boli pomerne vysoké predovšetkým kvôli inflácii,“ uviedol server.

Keď sa pozrieme na ceny kávy, ubytovania alebo jedla, vlani sa objavili veľké rozdiely podľa sezónnosti a lokality. Za kávu s mliekom môžete na hlavnej triede v Dubrovníku zaplatiť aj 5 eur, zatiaľ čo v ostatných lokalitách je to od dvoch do troch eur.

Novinky.cz upozorňujú, že ešte predvlani bola káva na rovnakom mieste na úrovni 1,09 eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Delfíny na pobreží Chorvátska
10
Galéria
Zdroj: Twitter.com/SkyQueen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM