Cestovanie

Dovolenka v Taliansku či na Malte bude realitou už v lete. Ale nie pre každého!

Talianske a maltské úrady sa snažia nájsť spôsoby, ako zachrániť letnú sezónu. Zavádzajú takzvané cestovné bubliny.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenka v Taliansku či na Malte bude realitou už v lete. Ale nie pre každého!
Zdroj: TASR

Talianska vláda schválila v piatok neskoro večer nariadenie, ktoré od 3. júna umožňuje slobodné cestovanie v rámci celého Talianska a z ostatných krajín Európskej únie. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra DPA. Malta zase skúma možnosť vytvoriť takzvané „bezpečné koridory“ s deviatimi krajinami, vrátane Slovenska.

Slobodné cestovanie

Pandémia ničila celú taliansku ekonomiku, ale turistický ruch zrejme utrpí väčšie škody než väčšina ostatných priemyselných odvetví. Talianske úrady sa snažia nájsť spôsoby, ako zachrániť letnú sezónu.

Taliansky kabinet schválil dekrét, navrhnutý premiérom Giuseppem Contem a ministrom zdravotníctva Robertom Speranzom, na základe ktorého sa od 3. júna otvoria hranice pre občanov z členských štátov EÚ, ako aj z nezávislých štátov San Maríno a Vatikán.

Ľudia cestujúci do Talianska od 3. júna nebudú musieť ísť po príchode do karantény.

Taliansko patrí ku krajinám sveta, ktoré sú najhoršie zasiahnuté pandémiou koronavírusu, ale počet nových denných prípadov nákazy určitý čas už klesá.

Cestovanie na Maltu

Ministerstvo turizmu v piatok vo vyhlásení prvýkrát potvrdilo zoznam krajín, ktoré má Malta v úmysle zahrnúť do svojich plánov na „bezpečné cestovné koridory“. Tie by umožňovali cestovanie medzi Maltou a deviatimi krajinami, ale informácie o konkrétnom fungovaní koridorov neboli poskytnuté.

„Bezpečné koridory“ majú vzniknúť so Slovenskom, Českom, Luxemburskom, Nórskom, Srbskom, Rakúskom, Lotyšskom, Litvou a Izraelom. Cestovné bubliny alebo koridory sa majú vytvoriť medzi dvoma krajinami, ktoré sa nachádzajú v rovnakom štádiu boja s koronavírusom.

Ministerka turizmu Julia Farrugiová Portelliová potvrdila, že už spustila „dvojstranný mechanizmus“ s týmito krajinami, ale časový rámec zatiaľ nie je stanovený.

Cestovné bubliny

Záujem vytvoriť „cestovnú bublinu“ má Malta aj so Sicíliou, hoci tento taliansky ostrov nebol spomenutý v zozname poskytnutom maltskou vládou v piatok.

Cestovnú bublinu už vytvorili pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva, ktoré si v piatok navzájom otvorili hranice. To znamená, že ich občania môžu voľne cestovať za obchodom alebo relaxom a zábavou.

Na „transtasmánskej bubline“ sa zasa dohodli Austrália a Nový Zéland, a to vtedy, keď už bude zaistená bezpečnosť ľudí, pripomenul denník Times of Malta vydávaný v angličtine.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM