Nicole Regecová Hokej

Draftoval ho New York Rangers: Mladý Zvolenčan dosiahol v zámorí obrovský úspech!

Iba devätnásťročný rodák zo Zvolena, Adam Húska, získal prestížny titul v americkej juniorskej hokejovej lige. Ako bol draftovaný do americkej NHL a ako stíha školu spolu s tréningami?

Ilustračný obrázok k článku Draftoval ho New York Rangers: Mladý Zvolenčan dosiahol v zámorí obrovský úspech!
Zdroj: Archív Adama Húsku

Adam sa venuje hokeju už od svojich šiestich rokov, kedy hrával na zvolenskom zimnom štadióne. Začínal ako obranca, pričom v desiatich rokoch k hokejke pribudla aj lapačka a vyrážačka. Našiel sa v brankárskom poste, ktorý mu teraz zabezpečuje obrovské úspechy.

Draftovaný do USA

„Ako 14 ročný som bol vybraný do reprezentácie do 15 rokov. Absolvoval som medzinárodne turnaje v susedných krajinách,“ opisuje svoj hokejový štart. Tréneri doň ho vkladali veľkú dôveru a o rok na to, ho posunuli do projektu SR 18 so sídlom v Trnave. Tam nadobudol skúsenosti medzi seniormi v 1. lige.

Adam sa následne na to za chvíľu dostal na americký ľad: „Na základe mojich výkonov som bol draftovaný do USHL (The United States Hockey League) tímom Greeen Bay Gamblers. Ďalšiu sezónu som pokračoval v projekte SR 18 už v Liptovskom Mikuláši. Ku koncu sezóny som odletel do zámoria k tímu, ktorý ma draftoval.“

Húskove štatistiky po odohraných 37 zápasoch v zámorí vyzerali veľmi dobre. Za zápas dostal 1,87 gólu a v úspešnosti brankárskych zásahov sa vyšplhal až na 93,1%. Tieto ukazovatele mu priniesli titul Brankár roka 2015/2016 v už spomínanej najprestížnejšej juniorskej lige USHL. K tomu sa stal dokonca aj členom tzv. „All star teamu“. „Je to nesmierne dobrý pocit, získať tieto ocenenia. Ale nie je to len moja zásluha. Veľká vďaka patrí mojim rodičom, spoluhráčom, trénerom, fanúšikom a všetkým, ktorí verili v moje schopnosti.“

Trojnásobný reprezentant

Adam už tri krát reprezentoval Slovenskú republiku ako gólman na Majstrovstvách sveta. Prvýkrát to bolo do 18 rokov vo Fínsku v roku 2014. Ďalšie razy boli o rok na to – vo Švajčiarsku do 18 rokov a znova vo Fínsku do 20 rokov. V posledných dvoch sa dokonca dostal medzi Top 3 hráčov tímu.

Práve po druhých majstrovstvách do 18 rokov bol draftovaný do slávnej NHL tímom New York Rangers. „Deň po drafte som letel do New Yorku na nováčikovský kemp. Tam som absolvoval niekoľko pohovorov s hlavnými skautmi NYR. Rozoberali sme moje a ich predstavy o mojej budúcnosti,“ vysvetľuje svoj draft do NHL. Hrať zostal v už spomínanom tíme Green Bay Gamblers: „Po skončení základnej časti sme na 2. mieste. Ako tím sme mali najmenší priemer inkasovaného gólu za zápas.“

Zvolenčanova posledná sezóna bola veľmi náročná: „Vo februári som úspešne absolvoval v USA prijímačky na univerzitu Connecticat v Hardforde, kde nastúpim budúci tok. Teraz som v maturitnom ročníku na Pink Harmony vo Zvolene. Tam mám individuálny plán. Školu s tréningami je veľmi náročné stíhať, lebo obidve činnosti potrebujú 100% koncentráciu.“ Jeho bežný deň v Amerike sa vraj nijak nelíši od toho na Slovensku.

Adam vidí medzi hokejom na Slovensku a v Ameriku zásadný rozdiel. „Je to v mentalite hráčov a trénerov. V USA sa všetko robí na vysokej profesionálnej úrovni. Každý jeden úspech v tíme sa cení a je jedno, z ktorej krajiny daný hráč pochádza.“ Počas nadchádzajúcich letných prázdnin sa mladý brankár už teší domov na Slovensko. Začiatkom školského roku sa opäť vráti za veľkú mláku.

Čítajte tiež:

Spoveď zvolenského brankára v reprezentácii: Ako vidí Baroš šance Slovákov na majstrovstvách?

Romantický príbeh ako z rozprávky: Keď iba 18-ročný Zvolenčan požiada priateľku o ruku

Americký sen rapera vo Zvolene: Najprv sa mu smiali, teraz ho uznávajú

Mladý gólman uspel v zámorí
6
Galéria
Zdroj: Archív Adama Húsku
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM