Rôzne Zo Slovenska

Drastickosť obrázkov na cigaretových škatuľkách je efektívna, tvrdí psychologička

Zdajú sa vám drastické? Alebo s vami ako fajčiarom vôbec nepohnú svedomím? Obrázky, ktoré sú na cigaretových škatuľkách, majú podľa odborníčky odradiť ľudí od fajčenia.

Ilustračný obrázok k článku Drastickosť obrázkov na cigaretových škatuľkách je efektívna, tvrdí psychologička
Zdroj: TASR

„Preto táto kampaň vznikla, volalo sa po nej už roky. Môže sa zdať, že obrázky sú drastické, ale tá drastickosť je efektívna,“ povedala psychologička Pavla Nôtová.

Prestať fajčiť je podľa nej ťažké z viacerých dôvodov. Ako problém vníma aj to, že na Slovensku je málo pracovísk venujúcich sa odvykaniu od fajčenia, rovnako, že liečbu nepreplácajú zdravotné poisťovne.

„Ľudia veľakrát nevedia, aké kroky sú nutné k tomu, aby prestali fajčiť. V ambulanciách praktických lekárov či kardiológov nie je až taký veľký priestor, aby pacientov motivovali, kontrolovali a venovali sa špeciálne fajčeniu,“ skonštatovala. Odporúčanie lekárov pacientom prestať fajčiť tak nemusí byť efektívne.

Abstinenčný syndróm

Už pri stredne silnej závislosti radí Nôtová uvažovať aj o abstinenčnom syndróme a využití nikotínových náhrad, farmakoterapii a psychoterapii.

„Ideálne je pripraviť sa na situácie, ktoré mám spojené s fajčením a ktoré sú spojené so stresovou situáciou,“ priblížila. Vhodné je pripraviť si taktiku, ako človek zamedzí tomu, aby si zapálil cigaretu. Nôtová tiež radí vyhľadávať nefajčiarske priestory a spoločnosť nefajčiarov.

Fajčenie je významným rizikovým faktorom srdcovocievnych ochorení. Fajčiar má dvakrát až trikrát vyššie riziko, že dostane srdcový infarkt.

Zabíjate svoje srdce

Pokiaľ sú súčasne prítomné oba ďalšie hlavné rizikové faktory – zvýšený cholesterol a zvýšený tlak, potom sa šanca dostať srdcový infarkt môže zvýšiť osemkrát. Viac informácií o fajčení a srdcovocievnych ochoreniach možno nájsť na webe Únie pre zdravšie srdce.

Dospelých fajčiarov na Slovensku ubúda, v prípade detí a mládeže je však situácia iná. Fajčenie sa ročne na Slovensku podpíše pod úmrtie asi 11-tisíc ľudí.

V posledných rokoch došlo k viacerým zmenám, ktoré mali za cieľ zvýšiť ochranu nefajčiarov či znížiť dostupnosť cigariet pre deti. V reštauráciách tak vznikli časti pre nefajčiarov a zmizli automaty na cigarety. Zároveň postupne rastú ceny tabakových výrobkov. Od tohto roku pribudli na cigaretových škatuľkách okrem textových varovaní pred škodlivosťou fajčenia aj varovné obrázky.

Ilustračné foto

cigarety
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM