Svet Zo zahraničia

Drony úmyselne prerušili premávku letiska: Desiatky tisíc pasažierov ostali v pasci

Britská premiérka Theresa Mayová označila vo štvrtok incident s dronmi, ktoré zastavili prevádzku na londýnskom letisku Gatwick, za nezodpovedný a absolútne neprijateľný, píše spravodajská televízia Sky News.

Ilustračný obrázok k článku Drony úmyselne prerušili premávku letiska: Desiatky tisíc pasažierov ostali v pasci
2
Galéria
Zdroj: TASR

Polícia medzičasom uviedla, že pravdepodobne išlo o úmyselný čin, terorizmus však nateraz vylúčila.

Mayovej hovorca dodal, že zákon, pokiaľ ide o potrestanie protizákonného použitia dronu, už jasnejší byť nemôže.

Príletové a vzletové plochy tohto letiska v južnej časti Londýna uzatvorili v stredu večer po tom, ako v ich blízkosti videli dve bezpilotné lietadlá.

Podľa letiska sa majú pasažieri pripraviť na najmenej ďalších 24 hodín narušenia dopravy.

„Domnievame sa, že ide o zámerný čin s cieľom narušiť letisko. Avšak nemáme žiadne indície, ktoré by naznačovali, že ide o teroristický čin,“ povedal podľa Sky News veliteľ letiskovej polície Justin Burtenshaw.

Letovú prevádzku Gatwicku – jedného z najvyťaženejších letísk v Británii – zastavili v stredu večer krátko po 21.00 h miestneho času (22.00 h SEČ) po tom, ako nad letiskovou plochou zaznamenali dva drony.

Podľa polície zo Sussexu, ktorá pomáha bezpečnostným tímom letiska, videli dron na letiskovej ploche naposledy vo štvrtok o 08.45 h miestneho času (09.45 h SEČ).

Po dronoch a ich operátorovi pátrajú tiež policajti z dvoch policajných oddelení v grófstvach Surrey a Sussex, okolie prehľadáva aj vrtuľník. Stroje však zostreliť nechcú, pretože sa obávajú rizika zatúlaných guliek.

Opatrenie doposiaľ pocítili desiatky tisícok pasažierov. Lietadlá totiž na Gatwicku nemôžu ani pristávať, ani z neho odlietať. Prichádzajúce lety presmerovali na okolité londýnske letiská, napríklad na Heathrow, Stansted, Luton a Manchester, a niektoré do Paríža alebo Amsterdamu.

Frustrovaní cestujúci museli v čase nadchádzajúcich vianočných a novoročných sviatkov a prázdnin čakať v lietadlách, ktoré zostali čakať na vzletových dráhach. Vedenie Gatwicku sa ešte v stredu ospravedlnilo cestujúcim za vzniknuté komplikácie, ale zdôraznilo, že bezpečnosť je v tejto súvislosti prioritou.

Uviaznutí cestujúci informujú o situácii na letisku prostredníctvom sociálnych sietí. Vo štvrtok malo podľa BBC letisko využiť zhruba 110 000 pasažierov, odbaviť malo 760 letov.

Drony úmyselne prerušili premávku letiska
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM