Webnoviny - Svet

Dun & Bradstreet znížila rating siedmim krajinám

WEBNOVINY.SK

Foto: stockwatch.in BRATISLAVA 19. augusta (WEBNOVINY) – V prvej polovici tohto roka znížila spoločnosť Dun & Bradstreet (D&B) rating siedmim európskym krajinám, pričom k zvýšeniu ratingu spoločnosť nepristúpila ani v jednom prípade. Spoločnosť, ktorá sa zaoberá politickými, ekonomickými a obchodnými analýzami pre 134 krajín sveta, upozorňuje, že napriek pozvoľnému oživovaniu európskych ekonomík pretrvávajú riziká plynúce z obchodného styku.

„Napriek pozvoľnému oživovaniu európskych ekonomík zatiaľ nemáme príliš veľa dôvodov k zvyšovaniu ratingov,“ hovorí riaditeľka D&B Českej a Slovenskej republiky Alena Seoud. „Navyše žijeme v globálnom svete, a preto znižovanie ratingov krajín môže sprostredkovane nepriaznivo ovplyvniť taktiež podnikanie a rozhodovanie tuzemských firiem, ktoré sú ovládané z krajín, kde je hospodárska situácia zlá alebo sa zhoršuje,“ doplnila Alena Seoud s tým, že v prípade Českej republiky by mohlo byť ohrozených 1,7 % aktívnych firiem a na Slovensku dokonca 3 %.

Za prvých šesť mesiacov znížila spoločnosť rating siedmim krajinám. Mierne znížila rating v kategórii nízkeho rizika návratnosti investície v prípade Holandska a Belgicka. V kategórii mierneho rizika bol rating znížený Španielsku a Portugalsku, zatiaľ čo Maďarsko a Grécko sa prepadli od oblasti stredného rizika. Island sa posunul do stupňa vysokého rizika návratnosti investície. Najlepší rating má od spoločnosti Dun & Bradstreet Švajčiarsko a Nórsko. Napríklad Česká republika aktuálne patrí ku krajinám s miernym rizikom návratnosti investície, pričom Slovensko si už dlhšiu dobu drží pred Českou republikou náskok, keď je dlhodobo hodnotené o stupeň lepšie.

D&B poskytuje na lokálnej a globálnej úrovni hospodárske a marketingové informácie. Databáza spoločnosti obsahuje záznamy o viac ako 150 miliónoch firiem z celého sveta.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM